2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Le Monde: Orbán tudja a helyét az EU-ban, nincsenek nagyzási hóbortjai

Az ukrajnai háború átrendezte a kártyákat a posztkommunista Európában, megtörte a Lengyelország–Magyarország tandemet, és padlóra küldte a visegrádi csoportot – írja a francia lap.

A Le Monde csütörtöki print számában a lap rovatvezetője, Sylvie Kauffmann közölt véleménycikket a szlovák belpolitikai események kapcsán a magyar külpolitikáról. Kauffmann szerint Orbán Viktor az Európai Unióban tudja a helyét, nincsenek nagyzási hóbortjai,- számol be a mandiner.

Amikor Németországról vagy Franciaországról beszél más európai partnerekkel, azt mondja, hogy „a Nagyok”, és ezt mindenki megérti. Élvezi a vétójogot, amelyet a szerződések ruháztak rá, de ügyel arra, hogy ne lépjen át bizonyos vörös vonalakat. A szerző szerint a magyar miniszterelnök, az „illiberális demokrácia kántora”, fekete bárányként telepedett le az európai tájra. „Kellemetlen, de megoldjuk” – kommentálta sóhajtva „a Nagyok” országának egyik diplomatája. Orbán mostanra elvesztette a barátait.

Az ukrajnai háború ugyanis átrendezte a kártyákat a posztkommunista Európában.

Megtörte a Lengyelország–Magyarország tandemet, és padlóra küldte a visegrádi csoportot, amelyben Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia az 1990-es évek óta közösen foglaltak állást a nyugati tagállamokkal szemben. A szlovák belpolitikai események kapcsán a szerző megjegyezte, hogy a nacionalista Ficónak, Orbán Viktor riválisa jó helyzetben van arra, hogy megnyerje a szeptemberi parlamenti választásokat. Rastislav Kácer (azóta lemondott szlovák külügyminiszter) május 4-én úgy fogalmazott Fico kapcsán:

„A hatalomba való visszatérése tragédia lenne Európa számára”. 

A szerző szerint Fico hatalomra kerülése ismét létrehozna egy „nacionalista tályogot” Közép-Európában, és kihozná Orbán Viktort az Ukrajna támogatásának kérdésével kapcsolatos elszigeteltségéből. Ugyan pillanatnyilag Csehország kikerült a „populista kerékvágásból”, de Andrej Babis volt miniszterelnök nem adta fel. A szerző azzal zárta cikkét, hogy jelenleg a Bizottságnak valódi befolyása van Budapestre, köszönhetően a jogállamisági eljárásnak és annak, hogy a katasztrofális gazdasági helyzetben a magyar miniszterelnöknek pénzre van szüksége. Ugyanakkor Orbánnak volt ideje alaposan bebetonozni országa intézményeit és médiáját. Kauffmann azzal zárta sorait, hogy itt az ideje, hogy levonjuk belőle a tanulságokat Budapesten, Brüsszelben és a Nagyoknál is.


(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató