2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Erdogan nyerte az első fordulót, de két hét múlva jöhet a második kör

Folyamatosan dolgozzák fel a szavazatokat a török elnök- és parlamenti választásokon.

Az elnökválasztáson 25,69 százalékos feldolgozottságnál Recep Tayyip Erdoğan elnök 54,3 százalékkal vezet, a hat párt által támogatott legfőbb ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu pedig 39,8 százalékkal áll mögötte. A szélsőjobboldali Sinan Oğan 5,4 százalékon áll.

Az első részeredményekre a török szabályok alapján még várni kellett az urnazárás után, de a legfelsőbb választási bizottság aztán előrehozta azt az időpontot, amikortól a média beszámolhatott az állásról.

Erdoğan és legfőbb ellenzéki kihívója is a Twitteren figyelmeztetett az urnák biztonságának fontosságára. Védjétek meg az urnákat, üzente Erdoğan, aki szerint a szavazás rendben zajlott az egész országban. „Ne hagyjátok el az urnákat, akármi történjék is”, írta ki Kılıçdaroğlu, aki a demokrácia hőseiként hivatkozott a szavazólapokat őrző megfigyelőkre.

 

Közel 42 százalékos feldolgozottságnál:

 

 

 

70 százalékos feldolgozottságnál így áll az eredmény:

 

 

Megjöttek a friss adatok, 80 százalékos a feldolgozottság és Erdogan 50,4 százalékkal vezet.

 

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Twitteren:

"Az, hogy a május 14-i választások a demokrácia nagy ünnepeként, békében és nyugalomban zajlottak le, Törökországunk demokratikus érettségét fejezi ki.

Miközben a választás ilyen pozitív és demokratikus légkörben zajlott, és a szavazatszámlálás még mindig tart, az eredmények elhamarkodott kihirdetésének kísérlete a nemzeti akarat bitorlását jelenti.

Örülünk, hogy nemzetünk kegye tükröződik a folyamatban lévő szavazatszámlálásban.

Arra kérek minden pereskedő kollégámat, hogy maradjanak a szavazóurnáknál, bármi is történjék, amíg az eredmények hivatalosan meg nem születnek.

Gratulálok minden polgáromnak, aki a demokrácia nevében szavazott és részt vett a választási munkában, és köszönetemet fejezem ki mindannyiuknak".

Recep Tayyip Erdoğan 

 

Eközben Isztambul utcáin:

Kilicdaroglu is üzent:

"A fikció, amely 60%-kal indult, mostanra 50% alá esett. Szavazóhelyi megfigyelőink és a választási bizottsági tisztviselőink nem hagyhatják el a helyüket. Ma éjjel nem fogunk aludni, népem. Figyelmeztetem a Legfelsőbb Választási Tanácsot: biztosítaniuk kell az adatbevitelt a tartományokban".

 

 

Megjöttek a friss számok, 90 százalékos feldolgozottságnál így áll a török választás:

Kilencven százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi elnök a szavazatok 50.25 százalékát szerezte meg, míg ellenzéki kihívói Kılıçdaroğlu 44.6, Sinan Oğan 5,31, Muharrem İnce 0,49 százalékon állnak. Ha Erdogan megtartja 50 százalék fölötti előnyét, nem lesz második forduló.

Cikkünk frissítése közben 91 százalékos lett a feldolgozottság és Erdogan most 50 százalékon áll.

 

A feldolgozottság 92 százalék és Erdogan bement 50 százalék alá, pontosan 49,9 százalékon áll.

Erdogan megnyerte az első fordulót

95 százalékos feldolgozottságnál eldőlni látszik a dolog: Recep Tayyip Erdoğan ugyan megnyeri az első fordulót, de 50% alatt marad,

így két hét múlva második fordulót tartanak!

 

Élőben itt lehet követni:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató