2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Schadl–Völner-per: Schadl nem akart kérdésekre válaszolni, de minden vádat tagadott

Az Index beszámolójában arról ír, kedden tárgyalással folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Schadl–Völner-per, amelyen csak Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar április végén lemondott elnöke jelent meg, Völner nem, igaz, az ő meghallgatására később kerül sor. Schadl a bíróság előtt hosszan fejtette ki álláspontját, de kérdésekre nem kívánt válaszolni.

A portál felidézi, a korrupciós ügy huszonkét vádlottjából tízen ismerték be bűnösségüket, esetükben a bíróság másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. A korábbi bírósági végrehajtókat öt-öt évre eltiltották a végrehajtói munkától, kettőjük esetében vagyonelkobzást is elrendeltek. Ennek megfelelően az első tárgyalási napon a fennmaradó tizenkét vádlottnak kellett volna megjelennie, de Völner Pál távol maradt a tárgyalástól. Papp Gábor, az exállamtitkár védője ezt azzal indokolta, hogy mivel Völner meghallgatása egy hét múlva, május 23-án lesz, azt feltételezték, hogy most nem kell megjelennie.

A tárgyaláson elutasították Schadl védőjének, Morvai Attilának azt a kérelmét, hogy szüntessék meg védence fogva tartását. Ugyancsak letartóztatásban marad a harmadrendű vádlott, R. Róbert is.

A portál felidézi, a vádirat szerint az elsőrendű vádlott, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki a másodrendű vádlottal, Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárral. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig 2–5 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta. Schadl hét társával megállapodott abban, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz év, míg Völner Pálra nyolc év börtönbüntetést, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetést kért. A vádirat a huszonkét terhelt egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

Schadl György a bíróság előtt elmondta, Völner Pált kitűnő jogásznak ismerte, akitől gyakran kért tanácsot saját ügyeiben, de jogellenesen soha nem fizetett a volt államtitkárnak. A bírósági végrehajtókkal összefüggésben pedig úgy fogalmazott, velük anyagi kapcsolatban állt, mert a pályázatok elnyerésekor nem volt megtakarításuk, hogy elindítsák irodáikat. Másfél óra után a bírónő félbeszakította azzal, hogy kíván-e majd kérdésekre is válaszolni, mire ő és ügyvédje is azt felelte: nem.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató