2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Svédországban migránsok támadtak az ukrán kamionosra, belökték a fagyos vízbe

Svédországban öt arab férfit vádolnak azzal, hogy tavaly novemberben a malmői Sydhamnennél a jeges vízbe löktek egy ukrán férfit. Nevettek, és lefilmezték magukat, ahogy a cselekedetüket végzik. A kihallgatáson az arabok azt mondják, hogy valami "mulatságot" akartak csinálni.

"Túl sok" az arab Svédországban

- állapította meg az ukrán férfi - írja a samnytt.se.

Az ukrán férfi teherautó-sofőrként dolgozik egy lengyel szállítmányozó cégnél. Tavaly november 22-én késő este megállt a malmöi Sydhamnenben, hogy hobbijának szentelhesse idejét, a horgászatnak

Néhány arab férfi meglátta és kérdeztek tőle valamit, amit nem értett. Megmutatta nekik az eddig kifogott tíz halat, majd megfordul, és folytatta a halászatot - írja a lap.

Hallotta hogy egy autó megáll, és még néhány arab csatlakozott a társasághoz. Az ukrán horgász hirtelen egy kemény lökést érez a hátán. "Elrepült",és a jeges vízben landolt.

A rakparton az arab férfiakbl álló csoport felszabadultan nevetgélt. Egyikük mobiltelefonjával filmre vette a lökést. Az esemény egyes részeit az ukrán teherautó sofőrjének fedélzeti kamerája is rögzítette.

Az ukrán kamionsofőr az életéért küzdött a vízben. Vastag, vizes ruhája többször is a víz alá húzta. Kétségbeesetten sikított segítségért, nem volt létra, amin felmászhatott volna. Az arab migránsok végül segítettek neki visszamászni a rakpartra, majd az autóval elhajtottak a helyszínről.



Három szemtanú, aki hallotta a kiáltásokat, segített a súlyosan kihűlt férfinak. Köztük egy svéd férfi a rakpart másik oldalán, aki riasztotta a rendőrséget és a mentőket.

Amikor a mentő megérkezett, a férfi már levetette nedves, hideg ruháinak nagy részét, és a teherautó vezetőfülkéjében próbált felmelegedni. Amikor ellenőrízték, a testhőmérsékletét, mindössze 34 fok volt, ami hipotermiának minősül. Egy rendőr megmérte a víz hőmérsékletét, amely mindössze nyolc fokos volt.

"Szórakozni akart"

Az autót az öt arabbal viszonylag gyorsan megtalálták a rendőrök. A rendőrségi kihallgatásokon az arabok közölték, hogy Malmöben autóztak és azért csinálták, mert "jól akarták magukat érezni".

- "Most már látom, hogy túl erős lökés volt. Nem sikerült elkapnom, és ezért történt" - mondta Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye a rendőrségi kihallgatáson.

Ötük közül senki sem ismeri el a bűncselekményt, de a tényeket elismerik: hogy az ukrán kamionsofőrt a vízbe lökték.

- "Nem akartuk meglökni a férfit" - mondja egy másik férfi, Mustafa Waleed Khalid.

- Nem akartam nevetni - mondja egy harmadik arab, Fadhil Tareq Abdulrazzaq Al-Hilo, aki mobiltelefonja kamerájával filmezte az egészet.

"Túl sok" az arab Svédországban

Az ukrán kamionsofőr a rendőrségi kihallgatásokon azt mondta, hogy attól félt, az arabok meg akarják ölni. Amikor újra felajánlották, hogy kisegítik a vízből, nem tudta, hogy megbízhat-e bennük.

Amikor a rendőrök megkérdezték az ukránt, hogy szándékában áll-e "bosszút állni a srácokon", azt mondja, hogy talán megtette volna, ha ez Ukrajnában történt volna, de Svédországban "túl sok" az arab.

Vádat emelnek ellenük

Az öt arab ellen most súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint "közösen és összehangoltan" bántalmazták az ukrán teherautó sofőrjét azzal, hogy a vízbe lökték.

Az ukrán férfi lelökésével az arabok veszélyeztették az életét, és "különös kegyetlenségről és brutalitásról" tettek tanúbizonyságot.



A 21 éves Abdullah Husien Brhan 2014-ben érkezett Svédországba Szíriából. 2016 óta svéd állampolgár.

A 21 éves Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye 2007-ben érkezett Svédországba Irakból. 2012 óta svéd állampolgár.

Mustafa Waleed Khalid, 23 éves, 2014-ben érkezett Svédországba Irakból. 2016 óta svéd állampolgár.

A 21 éves Fadhil Tareq Abdulrazzaq Al-Hilo 2007-ben érkezett Irakból Svédországba. 2012 óta svéd állampolgár.

Waleed Nayyef Khazzar Khazzar Khazzar, 20 éves, 2009-ben érkezett Irakból Svédországba. 2012 óta svéd állampolgár.

Hussein Fakhir Ayyal Al-Rubaye, aki a vízbe lökte az ukrán férfit, korábban már volt büntetve Svédországban. Amikor 2018-ban megkapta a svéd állampolgárságot, már büntetőítéletekkel rendelkezett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató