2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Durván emelték az ukránok az olajtranzit tarifáját

Drasztikusan, bár az eredetileg tervezetthez képest mérsékeltebben emelkedtek június elsejétől az Ukrajnán keresztül érkező olajszállítások tranzitdíjai, pontosabban az az összeg, amelyet a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztülfolyó olajért cserébe kap Kijev. Az összeget már januárban is emelték, akkor 13,6 euró, vagyis ötezer forint lett tonnánként, mától pedig 17 euró, azaz 6300 forint – ismertette  a Világgazdaság.



Korábban 100 százalékos emelést is kilátásba helyezett Kijev, de ebből végül a mostani 25 százalék lett egyelőre. Az orosz Interfax hírportál cikke szerint az emelés elsősorban Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát érinti.

A Transznyeft elnöke, Nyikolaj Tokarev egy korábbi interjúban elmondta, a tranzitdíjak emelkedése ellenére 2023-ban ugyanazt a mennyiséget szállítják a tervek szerint a csöveken, mint amennyit 2022-ben biztosítottak. Ezt arra is alapozták, hogy a déli vezetékkel elért országok, így Szlovákia, Csehország és Magyarország sem jelezte, hogy kevesebb olajra lenne szükségük. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató