2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Brit hírszerzés: Nehézségeket okozhat az orosz hadseregnek, hogy a Wagner kivonult Bahmutból

A brit védelmi minisztérium szombati hírszerzési jelentésében azt írja, az orosz hadseregnek nehézségei lehetnek Bahmutban, miután a Wagner befejezte a kivonulást a területről.

A jelentés szerint a térségben most az orosz légideszant hadtest, a VDV egységei állomásoznak, a korábban elit alakulatnak számító csapatok azonban az utóbbi időkben jelentősen leépültek.

„Az orosz parancsnokok ennek ellenére valószínűleg megpróbáltak néhányat fenntartani ezekből a még mindig viszonylag ütőképes egységekből, mint nem lekötött tartalékot.

Mivel ehelyett most arra kényszerültek, hogy a bahmuti frontvonalra vezényeljék őket, az orosz haderő egésze valószínűleg kevésbé rugalmasan reagál a műveleti kihívásokra” – áll a jelentésben.

A brit védelmi minisztérium információ szerint Oroszország tovább folytatja a hadsereg csapatainak Bahmutba vezénylésését.

A Wagner-csoport előzetes ígéreteihez híven május 25-én kezdte meg a csapatainak kivonását Bahmutból.

 

A brit hírszerzés egy korábbi jelentése szerint a légiszállítású, mélységi műveletek végrehajtására alkalmas VDV az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én indított háborúban kulcsszerepet játszott volna – elsősorban a Kijev melletti Hosztomel légitámaszpontjának elfoglalásában – ám végül súlyos veszteségeket szenvedett. Az elhúzódó invázió alatt a VDV-t ráadásul nem lehetett gyorsan, szakképzett katonákkal feltölteni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató