2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Eva Kaili mehet az Európai Parlamentbe szavazni – állítják az ügyvédei

A Mandiner szemlézi a Politicot, amely úgy tudja, a görög EP-képviselő a héten csak azért vesz részt a strasbourgi plenáris ülésen, hogy „eleget tegyen kötelezettségeinek”.

Eva Kaili uniós törvényhozó a letartóztatása óta először utazik el Brüsszelből egy „munkalátogatásra”, méghozzá Strasbourgba – írja a Politico.



A lap arra is kitér, hogy Kaili jogi csapatának sikerült elérnie, hogy a brüsszeli korrupciós botrányban gyanúsított görög európai parlamenti képviselő Belgiumon kívülre utazhasson, de csak Strasbourgba, hogy részt vegyen az Európai Parlament plenáris ülésén.

A Brüsszeli Igazságügyi Tanács úgy döntött – Michel Claise vizsgálóbíró és Raphaël Malagnini szövetségi bíró egyetértésével –, hogy Kaili csak azért utazhat Strasbourgba, hogy a munkáját végezze” – közölték vasárnap az ügyvédei. Hozzátették, bírói engedély nélkül nem mehet máshová Franciaországba.

Mint ismert, a görög EP-képviselő az elsők között volt, akiket tavaly decemberben letartóztattak, miután a belga rendőrség kiterjedt nyomozást indított annak kiderítésére, hogy külföldi országok – köztük Katar és Marokkó – részt vettek-e uniós törvényhozók megvesztegetésében. A botrány Qatargate néven vált ismertté.

Miután a bírósági tárgyalásra váró őrizetét többször meghosszabbították, április közepén a börtönből házi őrizetbe helyezték, és nyomkövetőt is kapott. Május végén a belga ügyészség pedig már arról számolt be, hogy Kaili már nincs házi őrizetben.

 

A korrupció miatt letartóztatott EP-képviselő szerint korrupció miatt nem alkalmas hazánk a soros elnökségre. Ugyancsak érdekes brüsszeli anomália az is, hogy az a Marc Tarabella mondott nemrég ítéletet Magyarország soros elnökségéről, aki megjárta a börtönt, majd házi őrizetbe került, onnan pedig visszaülhetett az EP-be.

Eva Kailihez hasonlóan a belga politikus sem védekezhetett szabadlábon áprilisig. Azonban június elején már szavazhatott arról a határozatról, amely szerint többek között a korrupció miatt nem alkalmas Magyarország a soros elnökségre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató