2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Hamarosan akár 50 Celsius-fokos meleg jöhet ránk

Az elmúlt napok heves esőzései és a viszonylag hűvösebb időjárás nem jelenti azt, hogy hamarosan nem robban be az igazi forró nyár. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint nagyon erős hőhullámok várhatóak, akár 50 Celsius-fokos meleggel.

„A csapadékrekord 144 milliméter környékén van, ez a rekord, ezt még nem döntöttük meg”

– mondta Molnár Anna az elmúlt napok heves esőzéseiről az ATV-nek. A szakember szerint az utóbbi hetek időjárásából még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni vagy temetni az idei nyarat.

Abból, hogy a nyár elején csapadékosabb, kicsit hűvösebb az idő, nem lehet következtetni arra, hogy az egész nyár ilyen lenne. Megvan az esélye annak, hogy ugyanígy hőhullámok alakuljanak ki, illetve szárazabb periódusok is legyenek – tette hozzá Molnár Anna, aki szerint bár az előrejelzés technikája egyre fejlettebb, az időjárás ettől függetlenül egyre kiszámíthatatlanabb. Így eshetett le Budapest egyes pontjain több mint negyven milliméter csapadék egy nap alatt.

Az elmúlt napok özönvízszerű esőzései országszerte egyre nagyobb problémát jelentettek. Heves vármegyében szerdán egy kilenctagú családnak kellett elhagynia az otthonát, csütörtökön pedig ketten haltak meg a villámárvizek miatt. Az időjárás a közlekedésben is fennakadásokat okozott – írja az Index.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató