2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Lengyel újságíró: Orbán megalomániája még katasztrófába viszi Magyarországot

Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője szerint a magyar miniszterelnök „a történelmi mítoszteremtés újabb áldozata”.

A Project Syndicate interjút készített Adam Michnikkel, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztőjével, a Szolidaritás egykori tagjával – írja lapszemléjében a Mandiner.  

Michnik amellett, hogy értékelte a lengyel politikai életet, amelyben a közelgő választások miatt is „magasra csapnak az indulatok”, elmondta a véleményét Orbán Viktor magyar miniszterelnök munkásságáról is.

A beszélgetés során felidézték Orbán Viktor azon kijelentését, hogy egy esetleges ukrajnai orosz vereség eltolhatná a politikai súlypontot Európában Lengyelország felé. Arra a kérdésre, mit gondol erről a „jóslatról”, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője azt válaszolta, hogy „nincs alapja az ilyen messzemenő következtetéseknek. Orbán a történelmi mítoszteremtés újabb áldozata.Vissza akarja szerezni azt, amit Magyarország az első világháború végén, a trianoni békeszerződésben elvesztett” – jelentette ki.

Majd azzal folytatta,

„ha Ukrajna szétesne, akkor Ungvárra vetné a szemét. Ezért manőverezett a háború elején a semlegesség felé. Szemérmetlenségének undorító megnyilvánulása volt ez. Orbán megalomániája szakadékba fogja vezetni Magyarországot, mégis egy Trianon által traumatizált nemzet támogatását élvezi”

– szögezte le Michnik.

Hozzátette, félt attól, hogy valami hasonló történhet Lengyelországban; hogy „egyesek terveket szőnek Lvivre és más, a második világháború után elveszített területekre. Eddig ez nem történt meg, talán azért, mert akkor Szczecint, Opolét és Wrocław-ot át kellene adni Németországhoz” – sorolta.

Ezzel szemben több magyar közjogi méltóság és közéleti személy is kijelentette korábban, hogy

Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya március végén a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján azt is leszögezte, „Magyarországnak alapvető célja a béke és a területén elő emberek biztonságának védelme”.
Novák Katalin köztársasági elnök pedig pár napja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci konzervatív lap interjújában hangoztatta, hogy „egész Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett. Majd azt is hozzátette, Oroszország nem érheti el katonai céljait, ezt nem engedhetjük meg”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató