2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Babiš botrányosnak minősítette a migrációs kvótát

A volt cseh miniszterelnök hangsúlyozta, „Lengyelország és Magyarország ellene volt, de a mi kormányunk megint lehajtotta a fejét”.

A ParlamentníListy.cz arról ír – szemlézi a Mandiner –, hogy Andrej Babiš „botrányosnak” minősítette az új migrációs megállapodást, amelyről az uniós államok megállapodtak, és amelyet Csehország is támogatott:

„Ez abszolút botrányos, ez árulás. Az osztrák miniszter és az egész kormány elárulta az egész Cseh Köztársaságot és minden állampolgárt. Hogyan egyezhettek bele ilyesmibe anélkül, hogy ezt a nyilvánossággal megvitatták volna?” – tette fel a kérdést Babiš. Majd leszögezte, hogy a szolidaritás nem kötelező.

Az egykori miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy „Lengyelország és Magyarország ellene volt, de a mi kormányunk megint lehajtotta a fejét. Ráadásul olyan gyávák voltak, hogy senkinek sem szóltak róla. Ezért azonnal aláírásokat gyűjtöttünk a képviselőházban, és ezért rendkívüli ülést hívtunk össze” – tette hozzá az ANO mozgalom elnöke.

Babiš szerint Lengyelország és Magyarország nagyon jól tudja, hogy ez a csempészcsoportok szervezett bűnözése, amelyet különböző nonprofit szervezetek nagymértékben támogatnak.

„Az EU így csak támogatja az embercsempészeket, akik visszaélnek a migránsokkal, és súlyosbítják az egész problémát” – mutatott rá Babiš, aki szerint az új migrációs megállapodás „őrültség”.

Jana Mračková Vildumetzová, az ANO parlamenti képviselője is bírálta a belügyminisztert, aki szerinte „lábbal tiporta a migránsok újraelosztására irányuló kvóták elleni cseh harcot”. Az SPD mozgalom elnöke, Tomio Okamura szerint „a kormány elárulta a cseh állampolgárokat”, és támogatta a kötelező szolidaritást és a bevándorlók újraelosztását az EU-ban.

„Petr Fiala kollaboráns kormánya nemcsak Csehországot, hanem a V4-eket is elárulta. A miniszterelnöknek és Vít Rakušan belügyminiszternek a legcsekélyebb mandátuma sem volt, hogy titokban jóváhagyja ezt az alapvető és hosszú távú kötelezettségvállalást Csehország számára, ezt az ügyet előzetesen nem tárgyalták meg sem a Képviselőházban sem az ellenzékkel” – nyilatkozta az SPD politikusa.

Az ANO mozgalom a Képviselőház rendkívüli ülését hívta össze 2023. június 14-ére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató