2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Hersh: a világ lakosságának többsége Oroszországot támogatja

A világ lakosságának többsége támogatja Oroszország ukrajnai különleges műveletét, az Egyesült Államok ezzel szemben elvesztette hitelét – mondta vasárnap az ismert amerikai újságíró és Pulitzer-díjas Seymour Hersh.

“Az országok aránya, különösen Afrikában és Ázsiában, amelyek Amerika-pártiakból oroszpártiak lettek, eléggé szembetűnő. Jelentősen több mint a világ lakosságának fele támogatja Oroszországot a háborújában” – mondta Hersh George Galloway brit politikus és újságíró műsorában, az ukrán erők offenzívájának megindítását kommentálva.

Azt mondta, hogy a hadművelet elindítása miatt bevezetett szankciók hátterében “a dolgok nem mennek olyan jól Oroszország számára, mint korábban”. “Az a felfogás azonban, hogy kétségbeesett, egyszerűen téves” – hangsúlyozta az oknyomozó újságíró.

Éppen ellenkezőleg, meggyőződését fejezte ki, hogy az USA “elvesztette hitelességét a világban. Hersh példaként említette a Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai közeledést, amely szerinte már önmagában is jelentős változást jelez.

“Ez véleményem szerint Ukrajna miatt történt. Szaúd-Arábia egyébként az olaj negyedét Kínának adja el. A szaúdiak azonnal reagáltak az olajtermelés csökkentésével, Irán pedig a hutik befolyásolásával válaszolt, akikre nagy befolyással vannak Jemenben. Ennek eredményeképpen olyan alkut kötöttek, amit magunk soha nem tudtunk volna elérni. Így kiszorultunk” – ismerte el Hersh.

Ugyanebben az interjúban Hersh arra figyelmeztetett, hogy az ukrán erők által indított ellentámadásnak negatív következményei lesznek magára Ukrajnára, valamint a Joe Biden kormánya által képviselt Egyesült Államokra és a NATO-blokkra nézve is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató