2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Ítélet született Donáth László ügyében

Első fokon a II. és III. Kerületi Bíróság becsületsértésben mondta ki bűnösnek Donáth Lászlót, és hatszázezer forint pénzbüntetést kellett volna megfizetnie. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék viszont hatályon kívül helyezte a döntést, és utasította a bíróságot, hogy ismételjék meg az eljárást. Így az egykori lelkész hétfőn délelőtt ismét megjelent a budai bíróságon.

Hétfőn ítélet született az évek óta húzódó testi sértési ügyében, e szerint folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés miatt 1 millió forintot kell megfizetnie. Amennyiben ez nem teljesül, úgy 400 nap letöltendő fogházbüntetést kell letöltenie, valamint 680 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie Csépány Kristóf bíró döntése szerint,- számol be az Index.

Az ügyészség az ítélet vonatkozásában három nap gondolkodási időt kért. Donáth László egy gyors egyeztetés után védője, Bárándy Péter fellebbezett a döntés ellen, így az ítélet nem jogerős.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2021. február 19-én vette kezdetét első fokon az a büntetőper, amelyben Donáth Anna momentumos EP-képviselő apját, Donáth Lászlót könnyű testi sértéssel, becsületsértéssel és szeméremsértéssel vádolták.

A vádirat szerint a vádlott vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve 2017 májusától kezdődően a sértettet – aki takarítónőként dolgozott az egyházi fenntartású csillaghegyi intézményben, félreeső helyeken – munkavégzés közben több alkalommal akarata ellenére testszerte megérintette, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki. A sértett – a vádirat szerint – minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, de a történteket – az utolsó esetet kivéve – nem jelezte munkahelyi felettesének. 

A vádirat szerint a sértett egy másik alkalommal a takarítóeszköz-tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta számára. Amikor a vádlott észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd megfenyegette, és két kézzel megfogta a nyakát, amelyet kis erővel rövid ideig meg is szorított. Az okozott sérülésről látlelet készült, amely a sérülést nyolc napon belül gyógyulónak minősítette.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2021. október 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt indult büntetőeljárást megszüntette vele szemben.

A Fővárosi Törvényszék 2022. szeptember 14-én az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte, és a bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató