2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Tóth Bertalan követelte, hogy a Kormány vonja vissza költségvetési törvényjavaslatát

A költségvetési törvényjavaslat visszavonását és egy új, “biztonsági költségvetés” megalkotását követelte az MSZP vezérszónoka a 2024-es költségvetési indítvány vitájában az Országgyűlés keddi ülésén.

Tóth Bertalan értékelése szerint a Ház előtt lévő javaslat nem költségvetés, mert egy költségvetés tényekre és reális számításokra épül, amit viszont a Fidesz benyújtott, az egy fikció, “ábrándok, vágyak kusza összevisszasága”, amely nyomokban sem tartalmazza a valóságot. Az indítvány a 2022-es zárszámadás hiányában, a tényszámok ismerete nélkül készült el, így számos tételnél még maga a kormány sem tudja, hogy mi várható.

A javaslatot súlytalanná teszi továbbá az Európai Bizottsággal való megegyezés késlekedése, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kormányzati optimizmus és a forint esetleges újabb mélyrepülésének valós veszélye

-állította. Kiemelte,

az MSZP ezért azt követeli, hogy kormány vonja vissza a költségvetési törvényjavaslatot, majd október 31-ig újra nyújtsa be először az adótörvények, majd azok elfogadása után a költségvetés új tervezetét.

Az ellenzéki párt javasolja továbbá, hogy a parlament alkossa meg a “biztonság költségvetését”, a közkiadásokat az uniós átlag szintjére emelve, az egészségügyre a GDP 7 százalékát, szociális támogatásokra 18, oktatásra pedig 6-6,5 százalékát költve.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató