2024. május 13. - Imola, Szervác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

Putyin: „Csodálkozom, hogy akinek zsidó vér folyik a vérében, miért támogatja a neonácikat”

Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálta Ukrajna azon döntését, hogy eltávolították Vlagyimir Lenin szovjet vezetőt a közterekről, és helyére a náci kollaboráns Sztepan Banderát állították, akit “gazembernek és fasisztának” nevezett.

Az elnök kedden haditudósítókkal tartott találkozóján azt mondta, “meglepődött” azon, hogy a zsidó származású Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hogyan támogathatja a neonácikat.

“Egyszerűen nem értem” – mondta Putyin, rámutatva, hogy a nácik voltak felelősek az ország zsidó civil lakosságának brutális lemészárlásáért.

Az orosz államfő kijelentette, hogy Ukrajnában a hozzá hasonlókkal együtt piedesztálra emelték a “Banderához hasonló fattyakat”, és most az ő plakátjaikkal járkálnak az emberek.

“HÁT HA ŐK NEM AKARJÁK A KOMMUNIZMUST – ISTEN ÁLDJA ŐKET, KI AKARJA MANAPSÁG? UKRAJNA ALAPÍTÓJÁT, LENINT LEDOBJÁK A PIEDESZTÁLRÓL – RENDBEN, EZ AZ Ő DOLGUK. DE BANDERA HELYÉRE FELÁLLÍTANI? Ő EGY FASISZTA” – JELENTETTE KI PUTYIN.

Az elnök megismételte, hogy Oroszország egyik célja a tavalyi katonai művelet megindításakor Ukrajna “denácifikálása” volt. Elmondta, hogy Moszkva és Kijev 2022 márciusában még arról is megállapodott, hogy Ukrajna törvényt vezet be a neonáci mozgalmak betiltásáról az országban. Amint azonban az orosz erők visszavonultak Kijevből, a Zelenszkij-kormány azonnal felmondta a megállapodást – magyarázta Putyin.

Sztepan Bandera (1909-1959) az Ukrán Nacionalisták Ultranacionalista Szervezetének (OUN) vezetője volt, amely radikális antiszemita ideológiájáról és a náci erőkkel való együttműködéséről volt ismert. A második világháború alatt az OUN félkatonai szárnya, az Ukrán Felkelő Hadsereg több tízezer lengyel és zsidó haláláért volt felelős Ukrajnában.

Annak ellenére, hogy Bandera nemzetközileg elismert náci kollaboráns, 2010-ben Kijev nemzeti hőssé nyilvánította, és az ukrán nacionalisták rendszeresen fáklyás felvonulásokkal és tüntetésekkel ünneplik január 1-jei születésnapját országszerte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató