2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Zelenszkij videokapcsolaton keresztül beszélt a svájci parlamentben, néhány képviselő tiltakozásul elhagyta a termet

Volodimir Zelenszkij elnök videokapcsolaton keresztül beszélt a svájci parlamentben, és felszólította a képviselőket, hogy oldják fel az Ukrajnába irányuló fegyverexportot.

"Tudom, hogy Svájcban tárgyalják az Ukrajna védelmét szolgáló katonai felszerelések exportjának ügyét. Ez létfontosságú lenne. Fegyverekre van szükség, hogy helyreállíthassuk a békét Ukrajnában" - hangsúlyozta Zelenszkij.

A parlament felsőházának elnöke, Brigitte Haeberli-Koller kijelentette, hogy Svájc a nemzetközi jog oldalán áll, amely szerint minden államnak joga van az önvédelemhez.

„Sok bátorságot és erőt kívánok önnek, Zelenszkij úr, és mindenekelőtt békét” – mondta.

A jobboldali Svájci Néppárt képviselői azonban tiltakoztak Zelenszkij beszéde ellen – felálltak és elhagyták az üléstermet.

"Megértjük, hogy az ukrán elnök mindent meg akar tenni országa védelmében. De nem szabad engednünk, hogy nyomást gyakoroljanak ránk a szankciók vagy a fegyverszállítás ügyében" - magyarázta Alfred Heer párthelyettes.

"Ukrajna közvetlenül próbálja befolyásolni a parlamentet, hogy döntsön a fegyver- és lőszerellátásról. Ebben az esetben a semlegességünk sérül!" - mondta a Svájci Néppárt frakcióvezetője, Thomas Esky a múlt hónapban, amikor bejelentették Zelenszkij beszédét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató