2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Klímaaktivisták festékkel öntöttek le egy Monet-képet Stockholmban

Vörös festékkel öntötték le a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeumban környezetvédelmi aktivisták a Claude Monet egyik festményét védő üveglapot, majd a kép keretéhez ragasztották a tenyerüket.

„A két, körülbelül 25 és 30 éves nőt őrizetbe vettük” – közölte a rendőrség. Az akciót később az Aterstall Vatmarker (Állítsd vissza a Nedves Övezeteket) nevű szervezet vállalta magára.

A szóban forgó kép a Le Jardin de l’artiste a Giverny (A művész kertje Giverny-ben, 1900), és egy kiállítás keretében mutatták be Stockholmban.
 
A Kert című, több mint háromszáz műalkotást – mások mellett Rembrandt, Watteau, Le Notre, Monet, Renoir and Carl Larsson műveit – bemutató kiállítást átmenetileg bezárták, de a várakozások szerint csütörtökön ismét megnyitják a látogatók előtt.



A múzeum restaurátorai vizsgálják a képet, hogy megállapítsák az esetleges károkat – tudatta a múzeum közleményben. Hanna Tottmar szóvivő szerint a szakértők várhatóan csütörtökön közölnek több információt.

„Elhatárolódunk az olyan akcióktól, amelyek kulturális örökséget veszélyeztetnek vagy rongálnak meg (…) tekintet nélkül az akció céljára” – közölte Per Hedström, a múzeum ügyvezető igazgatója.

A szervezet közzétett egy videót, amelyen a két nő, egy ápolónő és egy egészségügyi szakiskolás éppen vörös festékkel önti le a képet védő üveget, miközben kórusban skandálják: „sürget a klímahelyzet”, illetve „veszélyben az egészségünk”.

Az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban az Aterstall Vatmarker azzal vádolta meg a svéd kormányt, hogy nem tartja be a környezetvédelem terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

„Harmincegy százalékkal kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a kibocsátás ennek ellenére folytatódik. Ez botrányos” – méltatlankodott Helen Wahlgren, a szervezet szóvivője.

A Le Jardin de l’artiste a Giverny a legutóbbi kép, amellyel klímaaktivisták fel kívánták hívni a figyelmet az általános felmelegedésre.

A brit Just Stop Oil aktivistái októberben paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című képét a londoni National Galery-ben, majd odaragasztották magukat Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének egy korai másolatához a londoni Royal Academy of Arts-ban.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató