2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Daily Telegraph: Erdogan jelenléte a NATO-ban egyre veszélyesebb

A szerző szerint keményen vissza kell szorítani Törökországot.

Az Oxfordi Válságkutató Intézet igazgatója, Mark Almond szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja a NATO-ban, és egyre veszélyesebbé válik jelenléte a katonai szövetségben. Úgy véli, a török elnök elvonja a figyelmet a háborúról a jövő hónapban esedékes vilniuszi csúcs előtt azzal, hogy a svéd tagság akadályozásával válságot idéz elő – írja a Daily Telegraphban.

Az intézet igazgatója úgy látja

 Ankara Putyin kezére játszik és veszélybe sodorja Európát, különösképp Svédországot.

Ráadásul a választási győzelem megerősítette, és most még bátrabban megy szembe a Nyugat érdekeivel, véli a szakértő. Hozzáteszi, Ankara visszaél jó geopolitikai helyzetével, és abban bízik, a NATO hajlandó lesz elnézni neki mindent. 

Kitér Magyarország helyzetére is. Szerinte a magyaroknak merniük kell szembe menni Törökországgal, ha úgy vélik, Svédország csatlakozása megfelel saját nemzeti érdekeiknek. Bár kizárni egy NATO-tagot sem lehet, eseti alapon meg lehet kerülni Ankarát. Például létre lehet hozni egy olyan együttműködést, amely által Stockholm belépés nélkül is élvezi a tagság előnyeit – véli Almond.

Törökországot keményen vissza kell szorítani, mivel kiszolgálja a Kremlt, írja a cikkben.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató