2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kutatás: még a balliberális szavazók többsége is elutasítja Brüsszel legújabb tervét

Az Európai Tanács szerint Magyarországnak évente 8500 illegális bevándorlót kellene befogadnia.

A magyarok 77 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió bevándorlókat küldjön Magyarország területére a magyar kormány tiltakozása ellenére. Nincs olyan társadalmi csoport, amely támogatná Brüsszel tervét, még a baloldaliak 58 százaléka is elutasítja azt – olvasható a Nézőpont Intézet honlapján. A portálon azt írják: a magyar ellenszavazat mellett elfogadott tanácsi álláspont alapján Magyarországnak évente 8500 illegális bevándorlót kellene befogadnia, vagyis a hazánkra jutó migránskvóta az összes áthelyezendő személy közel 30 százalékának felelne meg – szemlézi azeredményeket a Mandiner.

 A Nézőpont Intézet ezért arra volt kíváncsi, hogy a magyarok elfogadhatónak tartják-e azt, ha a magyar kormány hozzájárulása nélkül hoznak döntést Brüsszelben egy ilyen fontos ügyben. A magyarok több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy Magyarország területére az Európai Unió csak a magyar kormány hozzájárulásával küldhessen „menekültkérelmet benyújtó bevándorlókat”.

A nemzetállami szuverenitást felülírni igyekvő migránskvóta elutasítása minden társadalmi csoportban többségi álláspontot jelent, de még a pártpolitikai preferenciákat is meghaladja.

A kormánypárti szavazótábor közel egésze (93 százalék) ragaszkodna a nemzetállami hatáskörök védelméhez, és ellenezné a bevándorlók kötelező kvóta szerinti betelepítését.

A cikk szerint intő jel a tervet hallgatólagosan támogató baloldali pártok számára azonban, hogy még a baloldali szavazók többsége is ellenzi a migránskvóta elvét (58 százalék), s mindössze harmaduk tartja azt elfogadhatónak (32 százalék).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató