2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Kulabá: Orbánnak meg kellett mutatnia a magyaroknak otthon és határon túl is, hogy ő az egyetlen védőjük

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen érdekelt abban, hogy az ukrán hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra szállítsák.



"Ott egy egyszerű cél volt: Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi és a külhoni magyaroknak, hogy ő az egyetlen védelmezőjük. Ez az egész akció egy ember politikai érdekei miatt valósult meg" - véli az ukránok külügyminisztere.

Szerinte az ukrán hadifoglyok Oroszországból való elszállítása "lényegében egy titkos művelet", amelyben nem hivatalos információk szerint "más szereplők is részt vettek, és nem csak Magyarországról".

"Nekünk azt mondták, hogy azok az emberek szabadon azt csinálnak, amit akarnak. A valóságban nem így van. Ellenőrzés alatt állnak - és még az itteni rokonokkal való találkozások is rendkívül ritkák. A konzul, a nagykövet nem találkozhat velük, hiába követeljük őket kitartóan. És most minden eszközt bevetünk, hogy bejussunk a polgárainkhoz, és hazahozzuk őket" - hangsúlyozta.

Korábban ismertté váltak részletek 11 fogságba esett kárpátaljai ukrán katona hazatéréséről, akiket Oroszország átadott Magyarországnak. Korábban írtuk, hogy az Európai Bizottság a hadifoglyok szabadon bocsátása után magyarázatot fog követelni Magyarországtól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató