2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Márki-Zay: semmiféle tiltott pártfinanszírozás nem volt

A mozgalom elnöke szerint az ÁSZ-jelentés célja az volt, hogy a pártokat és az MMM-et egymásnak ugrasszák, illetve hogy zsarolni lehessen a pártokat a kampányban.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hatalmas büntetéstervezetről tájékoztatta a napokban az Állami Számvevőszék a 2022-es parlamenti választáson együttműködő hat ellenzéki pártot a kampányban feltűnt külföldi források miatt. 

A számvevőszék jelentéstervezetében szerepel, hogy a vizsgálatuk szerint megvalósult a tiltott pártfinanszírozás a 2022-es országgyűlési választási kampány során, amennyiben Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit, noha ez nem volt a választáson induló szervezetek közt.

Most Márki-Zay Péter az ATV Híradónak azt mondta, a hír nem lepte meg, mert egy magas rangú kormányközeli személyiség ezt előre jelezte neki, és állítása szerint azt is elmondta, hogy ezzel az volt a cél, hogy a pártokat és az MMM-et egymásnak ugrasszák, illetve hogy zsarolni lehessen a pártokat, hiszen ha elveszik ezt a pénzt, kevesebb jut kampányra.

Mint fogalmazott, szerinte tiltott kampányfinanszírozás csak a Fidesz részéről történhetett, itt utalt a CÖF, a Megafon és a kormányzati kommunikáció tevékenységére, szerinte ugyanis egy párt kampányát finanszírozták közpénzből. 

Az MMM-nél azonban a titkosszolgálat sem állapított meg tiltott pártfinanszírozást, sőt, olyat sem talált, hogy a mozgalmat ne magyar magánszemélyek támogatták volna, vagy hogy az MMM forrásaiból egy fillér is a pártokhoz került volna - fogalmazott.

Arra a kérdésre, milyen megállapodás született közte és Karácsony Gergely között a választás előtt, hogy ki lép vissza kinek a javára, azt mondta: októberben állapodtak meg arról, ki az esélyesebb, és a közvélemény-kutatási adatok alapján történt a visszalépés. Az Action for Democracy 2022 februárjában jött, márciusban írták alá a szerződést, vagyis ezt még a választás előtt nyilvánosságra hozták, nem titkolóztak - szögezte le.

Mint mondta, az MMM az egyetlen, amely "fillérre elszámolt" a teljes kampányköltésével, ezt az interneten közzétették. 2,5 milliárdból 1,86 milliárd volt az, amit az Action for Democracy adott - tette hozzá.

Szerinte az ellenzéki pártokkal együtt - akik, mint fogalmazott, a zsarolás hatására "beállnak a Fidesz szolgálatába" - a kormánypárt ezt a kérdést szeretné elhúzni a jövő évig, hogy kampányolhassanak vele.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató