2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A bruttó átlagbér kétszeresére nőhet a pedagógusok fizetése

Az uniós forrásokkal kiegészülve a pedagógusok bére meghaladhatja a bruttó átlagkereset kétszeresét a következő években – állapította meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Az elemzésben rámutattak, hogy a pedagóguséletpálya-modell a magyar kormány és az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhatna meg – amennyiben megérkeznének az uniós források.

A pedagóguséletpálya-modell az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP+) 7 prioritási tengelyének az egyike. A program a magyar kormány és az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhatna meg, amennyiben megérkeznének az elfogadott program szerinti európai támogatások – világított rá elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Ennek következtében a köznevelésben foglalkoztatottak számára magasabb béreket állapíthatnak meg, aminek a különbözetét a mostani év elejére visszamenőleg megtérítik – ismertették az elemzők – írja összeállításában az Index.

Megjegyezték, hogy a közeljövőben további béremelések várnak a köznevelésben alkalmazottakra. „Ahhoz, hogy az MNB által készített, a versenyszféra reálbér-növekedésének előrejelzését meghaladja a pedagógusok béremelése, szükség lenne a Magyarországnak járó – de ez idáig felfüggesztett – EU-s forrásokra is” – írják az elemzésben.

Az Oeconomus elemzői szerint a támogatásnak köszönhetően a pedagógusok bére könnyebben lenne képes felzárkózni a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbéréhez, így növelve a szakma vonzóerejét. Az uniós forrásokkal kiegészülve a pedagógusok bére meghaladhatja a bruttó átlagkereset kétszeresét a következő években – állapították meg. 


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató