2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A magyaroknak van a legrosszabb véleményük Amerikáról

Az izraeliek egyes mérések szerint pozitívabban vélekednek az Egyesült Államokról, mint maguk az amerikaiak – derül ki a Pew Research kedden közzétett felméréséből. Az izraeliek 87 százaléka van pozitív véleménnyel az Egyesült Államokról; az egyetlen ország, ahol az USA-nak nagyobb a népszerűsége, az Lengyelország, 93 százalékkal. A legalacsonyabb értéket Magyarország adta, 44 százalékkal.

Izrael jelenlegi megítélése az USA-ról a legpozitívabb 2000 óta, és némileg javult a tavalyi 83%-hoz képest. 68%-uk bízik Joe Biden amerikai elnök „világpolitikai vezetésében”, ami hasonló ahhoz, ahogyan Svédországban, Kenyában, Nigériában, Németországban és Hollandiában látják.

A legmagasabb értéket Lengyelországban kapta Biden, a legalacsonyabbat pedig Magyarországon. Az izraeliek Bidenről alkotott véleménye nyolc százalékpontot javult tavaly óta, de még nem érte el Donald Trump volt elnök 71%-os csúcsát.

Trump magas pontszáma megegyezik Barack Obama volt elnök 2013-as eredményével, de 2000 óta holtversenyben a legalacsonyabb, 56%-os pontszámot is ők kapták 2009-ben és 2017-ben. George W. Bush volt az amerikai elnök, aki az elmúlt 20 évben a legjobb eredményt érte el az izraeliek körében, 83%-os támogatottsággal 2003-ban – írja a Neokohn. 



A Pew több mint 20 éve kérdezi meg a válaszadókat világszerte, hogy szerintük az USA figyelembe veszi-e a hozzájuk hasonló országokat, és a legtöbben jellemzően nemmel válaszolnak. Izraelben azonban 80% válaszolt igennel, ami a legmagasabb érték az összes közül. A nemzetközi átlag 49%, az amerikaiak 71%-a mondott igent. Ez a második legmagasabb pontszám, amit Izrael adott az USA-nak ezen a téren. 2018-ban, amikor Trump elnökként elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, 86%-ot kapott.

A legtöbb válaszadó minden megkérdezett országban azt mondta, hogy az USA beavatkozik az ügyeikbe. Izraelben 88% mondta ezt, ami nagyjából Japán, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Franciaország és Kanada szintjén áll. A világon mindössze öt ország van, ahol az amerikaiaknál pozitívabban vélekednek az amerikai hadseregről. Az amerikaiak háromnegyede szerint az amerikai hadsereg a legjobb vagy átlagon felüli, míg az izraeliek 94%-a, a nigériaiak 86%-a, a lengyelek 86%-a, a svédek 79%-a és a kenyaiak 78%-a szerint.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató