2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Egy férfi széttépett és elégetett egy Koránt a stockholmi mecset előtt

Mintegy kétszáz ember figyelte tettét, amint először oldalakat tépett ki a szentírásból, megtörölte velük a cipőjét, majd szalonnát tett a könyvbe és felgyújtotta - irja a Reuters.



A jelenlévők közül néhányan arabul kiabálták, hogy "Isten nagy!", hogy tiltakozzanak egy ilyen cselekedet ellen. A rendőrség egyiküket őrizetbe vette, miután megpróbálta kővel megdobni az aktivistát.

A Korán elégetésével járó tiltakozó akciót az Eid al-Fitr első napján engedélyezte a svéd rendőrség - jelentette az AFP. Ulf Jalmar Kristersson svéd miniszterelnök "törvényesnek, de helytelennek" nevezte a döntést. Arról azonban nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni, hogy a helyzet milyen hatással lesz az ország NATO-csatlakozására.

Áprilisban a stockholmi közigazgatási bíróság úgy ítélte meg, hogy a rendőrség indokolatlanul utasította el egy hasonló rendezvény engedélyezését Irak és Törökország nagykövetsége előtt. Megállapították, hogy nem volt elegendő indok a tiltásra.

2023 elején Rasmus Paludan, a szélsőjobboldali keményvonalas párt vezetője nyilvánosan elégetett egy Koránt a török diplomáciai képviselet előtt, nemzetközi botrány tört ki.

A politikus beszédében Tayyip Erdogan török elnököt bírálta, és Mohamed próféta karikatúráját mutogatta. Ankara ezt követően közölte, hogy nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató