2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Panaszkodik a La Repubblica – az „orbáni modellt" követi az olasz közmédia

Az olasz Rai közszolgálati csatornán ezentúl nagyobb szerepet kap a gyermekvállalás népszerűsítése.

Az olasz La Repubblica online cikkében arról ír, hogy heves vitát váltott ki az országos közszolgálati Rai-csatorna szerződésmódosítása. A dokumentumot kritizáló politikusok azt nehezményezik, hogy az új szerződésből eltűnt az oknyomozó újságírás fejlesztésének szükségessége, helyette viszont arra kérik a csatornát, hogy népszerűsítse a születésszám növelését és a szülői szerepek népszerűsítését – írja a Mandiner.

Az olasz lap cikkében idézi Alessandro Zan demokrata párti képviselőt, aki ezt a hozzáállást az „orbáni modell” követésének nevezi, amely szintén nagy hangsúlyt fektet a hagyományos családmodell népszerűsítésére.

„Az oknyomozó újságírás fontosságának megszüntetése és a születési ráta előmozdításának a Rai szolgáltatási szerződésbe való belefoglalása az Orbán-modell teljes körű alkalmazását jelenti" – nyilatkozta a politikus.

Az olasz nemzeti sajtószövetség (Fnsi) elnöke Twitteren úgy reagált a hírre: „Igaz, hogy a Rai igazgatótanácsa elé terjesztett szolgáltatási szerződés tervezetéből eltűnt minden utalás arra a kötelezettségre, hogy erősíteni és támogatni kell az oknyomozó újságírás hagyományát? Miért?” – teszi fel a kérdést, majd kitér a család és a szülés népszerűsítésére vonatkozó részre is.

„Az új szövegbe a már meglévő »a család és a szülői lét értékeinek terjesztésére« vonatkozó kötelezettség mellé a »szülés« népszerűsítése is bekerül. Ez azt jelenti, hogy a társadalomban jelenlévő különböző – teljesen legitim és törvényes – pozíciók nem fognak egyforma megítéléssel rendelkezni?” – írta bejegyzésében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató