2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Félmilliárd forintnyi támogatást kell visszafizetnie az ORÖ-nek

A Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezi az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), hogy fizessen vissza a Belügyminisztériumnak 527 millió forint még 2016-ban folyósított támogatást, illetve a perköltséget – írja közleményében a Belügyminisztérium.

A nem jogerős ítélet szerint a támogatások elszámolása során az ORÖ olyan súlyos hibákat és hiányosságokat vétett, amelyek lehetetlenné tették a támogatások felhasználásának ellenőrzését.

A minisztérium – mint a pert indító Emberi Erőforrások Minisztériuma jogutódja – azt írja, hogy az ORÖ eleve késve nyújtotta be elszámolásait, ráadásul azok alkalmatlanok voltak az elszámolási kötelezettség teljesítésére. Ezek ráadásul olyan dolgokat is tartalmaztak, amiket hivatalosan el sem lehet számolni, idesorolták például a korábbi támogatás visszafizetését. A bíróság szerint az Emmi – illetve később a Belügyminisztérium – többször is felhívta az ORÖ figyelmét a hiányosságok pótlására, pedig egyszeri mulasztás esetén is visszakövetelhették volna a pénzt.

Az ORÖ és a belügy korábban próbált megegyezni a visszakövetelt összegről, de a tárgyalások nem voltak sikeresek. Lakatos Oszkár elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettes korábban azt mondta, hogy amennyiben a minisztérium valóban beváltja fenyegetéseit, akkor annak súlyos következményei lesznek, csődhelyzetbe jut az Országos Roma Önkormányzat. Lakatos szerint politikai támadás áll a háttérben, aminek célja az ORÖ ellehetetlenítése.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató