2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Hersh: Az amerikai hírszerzés szerint Putyin erősebb helyzetben van a zendülés után

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök sokkal erősebb helyzetben van a sikertelen lázadási kísérlet után az országban - írja Seymour Hersh amerikai újságíró egy jól értesült forrásra hivatkozva.

"Először is, és ez a legfontosabb, Putyin most sokkal erősebb helyzetben van... Putyin teljes mértékben támogatta a hadsereget, amely hagyta, hogy Prigozsin bolondot csináljon magából, és most szégyenszemre eltűnjön"

- mondta Hersh forrása.

Június 24-én éjjel a Déli Katonai Körzet főhadiszállását Rosztov-on-Donban foglalták el a Wagner PMC erői. Az elfoglalás Prigozsin azon kijelentéseit követte, miszerint az orosz fegyveres erők állítólag rakéta- és bombatámadásokat hajtottak végre a Wagner-táborok ellen, bár ezt mind az orosz védelmi minisztérium, mind az FSZB tagadta. Prigozsin ellen fegyveres felkelés szervezése miatt büntetőeljárás indult. Vlagyimir Putyin orosz elnök a lázadók akcióit bűnös kalandnak, Oroszország hátba döfésének és árulásnak nevezte, amelyet túlzott ambíciók és személyes érdekek vezéreltek.

Később Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök Putyinnal egyetértésben megbeszélést folytatott Prigozsinnal, amely után Lukasenka sajtószolgálata arról számolt be, hogy a PMC vezetője elfogadta a Wagner-mozgalom leállítására vonatkozó javaslatát Oroszországban, valamint a de-eszkaláció további lépéseit. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy Prigozsin Fehéroroszországba utazik, és a büntetőeljárást megszüntetik. A Kreml szerint az orosz elnök szava garancia erre. Lukasenka megerősítette, hogy Prigozsin június 27-én fehérorosz területre érkezik. Az FSZB CJC szerint a vizsgálat megállapította, hogy a június 24-i lázadás résztvevői abbahagyták a bűncselekmény elkövetésére közvetlenül irányuló cselekményeket; erre tekintettel a büntetőeljárást június 27-én megszüntették.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató