2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Romániában fogták el az egyik nemzetközi embercsempész-hálózat vezetőjét

Az ügyben bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály, Illegális Migráció Elleni Osztálya folytat nyomozást a Fővárosi Főügyészség irányítása és felügyelete mellett.

A rendelkezésre álló adatok szerint a román férfi legkésőbb 2022 februárjában hozta létre azt a lokális (jellemzően Románia–Magyarország–Ausztria területét érintő) bűnszervezetet, amelynek működése egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózat tevékenységéhez kapcsolódott.

Az elsősorban román és magyar állampolgárokból álló bűnbanda a román férfi irányítása és utasításai alapján, az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó külföldi személyeket csempészett Romániából vagy Szerbiából kiindulva – Magyarországon keresztül – Ausztriába.

A bűnszervezet tagjai az embercsempészést részben a csempészett személyek sanyargatásával követték el azáltal, hogy az egyik – 2022 augusztusában történt – szállításkor a raktér túlzsúfoltsága, az út hossza és a nyári meleg hőmérséklet hatására a külföldi személyek nem jutottak elegendő levegőhöz. Ezek a körülmények az egyik külföldi férfi halálához vezettek.

A magyar eljárásban eddig 10 gyanúsított van (szervezők és sofőrök), akik közül 7-en letartóztatásban vannak, 2 társuk jogerős szabadságvesztést tölt, 1 személy pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

A sikeres felderítés és elfogás érdekében a magyar és a román igazságügyi hatóságok részvételével 2023 májusában közös nyomozócsoport alakult, amelynek tevékenységét az EUROJUST koordinálta és támogatta.

A bűnszervezet vezetőjének elfogása érdekében, a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, amely alapján a román hatóságok a tegnapi napon elfogták a gyanúsítottat. A terhelt átadását követően a büntetőeljárást vele szemben a magyar hatóságok folytatják le – írja az Index.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató