2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Bagdadban megrohanták a tüntetők a svéd nagykövetséget

Svédországban szerdán robbant ki ismét botrány, amikor egy tüntető széttépett, majd elégetett egy Koránt Stockholm központi mecsete mellett. A lépés számos muzulmán országban nagy felháborodást váltott ki.

Salwan Momika, egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi szerdán megtaposta a Koránt, szalonnaszeleteket csúsztatott bele, majd elégette néhány oldalát. A demonstráció a svéd főváros legnagyobb mecsetje előtt történt mintegy száz bámészkodó jelenlétében. Az eset egybeesik az íd al-adhával, a muszlimok világszerte megtartott áldozati ünnepével.

A HELYZETET TOVÁBB RONTJA AZ, HOGY A FÉRFI TILTAKOZÓ AKCIÓJÁT A SVÉD RENDŐRSÉG ELŐZETESEN ENGEDÉLYEZTE, UTÓLAG UGYANAKKOR ELJÁRÁST INDÍTOTTAK ELLENE.

A történteket számos ország elítélte: az Egyesült Államok és Irak is felszólalt a könyvégetés ellen, ugyanakkor Bagdadban számos tüntető gyűlt össze tegnap, akik megrohanták az ottani svéd külképviselet épületét is.

Törökország legújabb érve Svédország NATO-csatlakozása ellen éppen egy hasonló tavalyi eset volt: akkor egy szélsőjobboldali svéd-dán politikus égetett el egy Koránt Stockholmban, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Ankara blokkolja Stockholm csatlakozását a katonai szervezethez.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató