2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Lengyelország amerikai atomfegyverek telepítését kérte a területére

Varsó arra kéri a NATO-t, hogy vegye fel a szövetség nukleáris fegyverek megosztásáról szóló programjába – közölte Mateus Morawiecki miniszterelnök hétfőn Brüsszelben újságírókkal.

A program lehetővé teszi amerikai atombombák telepítését más országok területén. Morawiecki válasznak nevezte Lengyelország kérését arra a moszkvai döntésre, hogy a szomszédos Belaruszban állomásoztatja taktikai atomfegyvereit.

“MIVEL OROSZORSZÁG TAKTIKAI ATOMFEGYVEREKET SZÁNDÉKOZIK TELEPÍTENI BELARUSZBA, MI… AZZAL A KÉRÉSSEL FORDULUNK … A NATO-HOZ, HOGY ENGEDJE MEG, HOGY RÉSZT VEGYÜNK A NUKLEÁRIS MEGOSZTÁSI PROGRAMBAN”

– mondta a miniszterelnök.



A végső döntést a kérdésben Washington fogja meghozni – mondta Morawiecki, hozzátéve, hogy Varsó kinyilvánítja szándékát, hogy “gyorsan cselekszik ebben a tekintetben”. Lengyelország “nem akar tétlenül ülni” – mondta, miközben azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy növeli “a fenyegetések minden fajtáját”.

A NATO 2009-ben indított nukleáris megosztási programja keretében amerikai B-61-es atombombákat telepítettek Európa különböző pontjaira, többek között Belgiumba, Németországba, Olaszországba, Hollandiába és Törökországbe. Egyes nemzetek ezután látszólag megbánták, hogy engedélyezték az amerikai atomfegyverek telepítését a területükre. Még 2010-ben a német törvényhozók döntöttek az amerikai atomfegyverek Németországból való kivonásáról, de a fegyverek azóta is ott vannak.

2023 áprilisában Sevim Dagdelen, a baloldali párt Bundestag-frakciójának helyettes vezetője az amerikai csapatok kivonását követelte Németországból, az amerikai atomfegyverekkel együtt ismét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató