2024. május 13. - Imola, Szervác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon20°11°

Irán Franciaországot bírálja az erőszakos zavargások kezelése miatt és önmérsékletre szólított fel

Az iráni külügyminisztérium vasárnap óvatosságra és önmérsékletre szólította fel a francia kormányt az országszerte folytatódó széles körű tüntetések és zavargások kezelése során. A körülményekre hivatkozva arra is felszólította az iráni állampolgárokat, hogy ne utazzanak Franciaországba.

“Ahogyan a múltban, most is azt tanácsoljuk a francia kormánynak és a rendőrségnek, hogy a tüntetők követeléseit figyelembe véve tanúsítsanak önmérsékletet és kerüljék az erőszakot”

– jelentette ki Nasser Kanaani minisztériumi szóvivő.

Kanaani azt is felvetette, hogy a franciaországi zavargások, valamint a más, meg nem nevezett európai országokban kialakult helyzet a migránsokkal szembeni állítólagos “diszkriminatív bánásmódból” és az érintett kormányok vonakodásából fakad, hogy kezeljék ezt a helyzetet.

Felszólította továbbá Párizst, hogy tartsa tiszteletben az emberek alapvető jogait, és engedje, hogy a békés tiltakozások akadálytalanul folytatódjanak.

A francia kormánytól azt várják, hogy vessen véget az erőszakos bánásmódnak, tiszteletben tartva az emberi méltóság, a szólásszabadság és az állampolgárok békés tiltakozáshoz való jogának elvét.

Amellett, hogy a francia hatóságokat óvatosságra intette a káosz kezelésében, Teherán arra is felszólította állampolgárait, hogy tartózkodjanak a “felesleges utazásoktól” Franciaországba, amíg a biztonsági helyzet kérdéses marad.

A franciaországi erőszakhullámot az váltotta ki, hogy a hét elején a rendőrség halálos kimenetelű lövést adott le az algériai származású, fiatal bűnöző Nahel M.-re egy közúti ellenőrzés során Párizs Nanterre nevű külvárosában. A 17 éves fiatal közvetlen közelről lőtték meg, mert nem engedelmeskedett, illetve veszélyeztette a rendőröket. A bevándorló hátterű fiatal nem sokkal később meghalt.

Az incidens dühös tiltakozásokat és zavargásokat váltott ki országszerte, ingatlanokat és autókat rongáltak meg, és több középületet megtámadott a randalírozó tömeg. Több száz embert letartóztattak, és több mint 45 000 rendfenntartót vezényeltek az utcákra, de a francia kormány eddig nem tudta elfojtani a zavargásokat. Ráadásul az erőszak már a szomszédos országokra, köztük Belgiumra és Svájcra is átterjedt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató