2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

"Oroszország ígért mennyiségű kőolajat és földgázt szállít Magyarországnak"

Oroszország teljesíti a Magyarországnak szánt olaj- és gázszállításokra vonatkozó kötelezettségeit Budapest számára kényelmes feltételek mellett - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter, aki az orosz-magyar kormányközi bizottság társelnöke.

"A gáz- és olajtársaságok által vállalt kötelezettségek alapján azt mondhatom, hogy azokat teljes mértékben teljesítik. Ez biztosítja a magyar lakosság biztonságát - mind energetikai, mind pénzügyi szempontból, mert azok a feltételek, amelyek mellett jelenleg (az olaj és a gáz) szállítása történik, kényelmesek és lehetővé teszik az ország fejlődését"

- mondta Murashko a Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Murasko szerdán részt vesz a WHO hetedik egészségügyi és környezetvédelmi konferenciáján Budapesten - írja a RIA.

Íme a magyar-orosz sajtótájékoztató:

Szijjártó úgy fogalmazott, azért fogadta külön az orosz egészségügyi minisztert, hogy

áttekintsék „a Magyarország és Oroszország közötti gazdasági és energetikai együttműködés legfontosabb kérdéseit”

, mert „miniszter úr a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság Oroszország részéről delegált társelnöke is”.

Szijjártó azzal kezdte beszédét, hogy „a szankciós politika rendesen leszűkíti az együttműködés mezsgyéjét”, majd azzal folytatta: „A szankciók kötelező európai szabályokat jelentenek, és bár van róluk véleményünk, tiszteletben tartjuk őket, ugyanakkor a szankciók által nem korlátozott területeken az együttműködést Oroszországgal fenntartjuk, mert ez az érdekünk, és ez a magyar emberek érdeke is.”

Szijjártó ezután ráfordult a paksi atomerőmű témájára, de előtte még elmondta, hogy

„az Oroszországgal való energetikai együttműködés a garanciája a magyarországi energiaellátás biztonságának” ami „nem ideológiai vagy politikai kérdés számunkra, hanem a kőkemény fizikai valóság kérdése.”

A külügyminiszter közölte, hogy az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű építésére vonatkozó szerződések módosítását, „így megnyílt a lehetősége a paksi beruházás felgyorsításának”. ez azt jelenti, hogy megkezdődtek a paksi beruházás „résfalazási munkái”, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése, ahogy Szijjártó szerint a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek véglegesítése is a tervek szerint halad. Arról is beszélt, hogy „folyamatban van a kiviteli tervek véglegesítése a talajszilárdítás esetében is, mint ahogyan a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek és tervek véglegesítése is a tervezett menetrend szerint halad”.

Szijjártó ezután elmondta, hogy az orosz kormány is napokon belül elfogadja a pénzügyi szerződés módosítását, amit „a módosított kivitelezési szerződés aláírása követhet”.

„A lényeg tehát, hogy minden jogi munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy a paksi beruházást fel tudjuk gyorsítani” – mondta Szijjártó, aki szerint „minden olyan külföldi manővert, legyen az jogi vagy politikai, amely a paksi beruházás lassítására vagy akadályozására vonatkozik, szuverenitásunk elleni támadásként fogjuk kezelni a jövőben is”.

Végül közölte azt is, hogy „ragaszkodik” a 2030-31-es üzemkezdéshez, ezt pedig „minden létező megbeszélésen” a Roszatom vezetőinek is el szokta mondani, „akik, legalábbis eddig, nem tiltakoztak ez ellen”.

“Amennyiben a földgáz ára kilő, reméljük, nem lesz ilyen, akkor életbe lép a halasztott fizetésről szóló megállapodás” az MVM és a Gazprom között

- jelentette ki az ATV kérdésére ma Szijjártó Péter.

Novák energiaügyi miniszterelnök-helyettes úrral a legutóbbi moszkvai tárgyalásaim során megállapodtunk a halasztott fizetésed konstrukció fenntartásában - mondta az ATV kérdésére Szijjártó Péter ma a Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel - a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság társelnökével - tartott sajtótájékoztatón.

A külgazdasági és külügyminiszter, aki legutóbb április 11-én tárgyalt Moszkvában Alexander Novakkal - ma munkatársunk kérdésére azt mondta: továbbra is érvényes, hogy 

“amennyiben a földgáz ára kilő, reméljük, nem lesz ilyen, akkor életbe lép a halasztott fizetésről szóló megállapodás”.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató