2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Az EU először importált több LNG-t, mint vezetékes gázt

Az Energia Intézet (EI) adatai szerint az Európai Unió cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti igénye tavaly megugrott, mivel az EU igyekezett pótolni a Moszkvából érkező csővezetékes szállítás kiesését.



Az EI éves statisztikai áttekintése kimutatta, hogy az európai vezetékes gázimport 2022-ben mintegy 151 milliárd köbméter volt, szemben az egy évvel korábbi 232 milliárd köbméterrel. Az éves szinten 35 százalékos csökkenés ellentétben áll az LNG-importtal, amely tavaly 170 milliárd köbméterre ugrott az egy évvel korábbi 108 milliárdról. Az import ilyen szintjének eléréséhez a 27 tagú blokknak LNG-importterminálokat kellett építenie.

Az ukrajnai konfliktus felborította “a világ ellátására vonatkozó feltételezéseket” – mondta Nick Wayth, a londoni székhelyű EI vezérigazgatója. Az eltolódások “árválságot idéztek elő, és számos gazdaságban mélyreható megélhetési költségnyomást okoztak” – magyarázta.

Az EU tavaly év elején szankciós politikájának részeként fokozta az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésére irányuló erőfeszítéseit, és már megtiltotta Moszkva tengeri olajszállításait, valamint csatlakozott a G7-országokhoz, hogy árplafont szabjon az orosz nyersolajra. Az EU-ba irányuló orosz gázszállítások rekordalacsony szintre estek vissza az Ukrajnával kapcsolatos szankciók és az Északi Áramlat gázvezetékek szabotálása miatt. Az EI-jelentés szerint jelenleg Norvégia az EU legnagyobb gázszállítója.

A kieső orosz vezetékes gáz pótlására a blokk növelte az LNG importját, többek között Oroszországból. A Bruegel brüsszeli székhelyű gazdasági agytröszt szerint 2022-ben az EU Oroszországból származó LNG-behozatala hároméves csúcsot ért el, 19,2 milliárd köbmétert.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató