2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Moszkva szerint az Egyesült Államok beismerte, hogy háborús bűnöket követ el Ukrajnában

Az Egyesült Államokat nem érdekli, hogy határaitól távol még több halált és pusztítást okoz – jelentette ki Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov, miután John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elismerte, hogy néhány civil “valószínűleg megsérül” az Egyesült Államok által szállított kazettás bombák miatt.

“Tudomásul vettük John Kirby, az NSC stratégiai kommunikációs igazgatójának kijelentéseit a kazettás bombák Ukrajnának történő szállításáról. A tisztviselő de facto beismerte, hogy az Egyesült Államok háborús bűnöket követett el az ukrajnai konfliktus során”

– áll Antonov vasárnapi nyilatkozatában.

Korábban vasárnap Kirby az ABC-nek adott interjújában azt állította, hogy szerinte “mindannyian egyetérthetünk abban, hogy több civilt öltek és fognak továbbra is megölni az orosz erők… mint ahányan valószínűleg megsérülnek ezen kazettás bombák használata miatt”.

“Nyíltan kijelentette, hogy civilek fognak áldozatul esni az amerikai kazettás bombáknak. A Fehér Ház képviselőjének perverz nézete szerint ez kevesebb kárt okoz, mint Oroszország akciói” – mondta a nagykövet.

Az Egyesült Államok múlt héten jelentette be, hogy tiltott kazettás bombákkal látja el Ukrajnát, és ez még Amerika szövetségesei körében is aggodalmat váltott ki, nem is beszélve a nemzetközi emberi jogi csoportokról és szervezetekről. Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztria és Spanyolország is jelezte, hogy ellenzi, hogy az Egyesült Államok Ukrajnába küldje a fegyvereket, arra hivatkozva, hogy a fegyverek közismerten a civileknek ártanak még a háború befejezése után is.



Washingtoni tisztviselők a halálos bombák szállítását szükséges átmeneti intézkedésként próbálták védeni, mivel az ukrán hadsereg gyorsan kifogy a hagyományos tüzérségi lövedékekből, és a Pentagon jelenleg nem tud többet szállítani. Amikor a minap interjút adott a CNN-nek Joe Biden amerikai elnök, ő is arról beszélt, hogy az USA fogytán van a 155 mm-es lőszereknek, ezért „átmenetileg” Amerika kazettás bombákat küld Ukrajnának. 

Ez a lőszerek háborúja, az ukránok lassan kifogynak belőle, és mi is fogytán vagyunk − fogalmazott. Mint mondta: „Megfogadtam a védelmi minisztérium ajánlását, és amíg nem töltjük fel raktárainkat 155-ös lőszerekkel, addig kazettás bombákat küldünk Ukrajnának”.

A Fehér Ház és a Pentagon egyaránt ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev ígéretet tett a civileket fenyegető kockázatok minimalizálására, míg az amerikai hadsereg ígérte, hogy gondosan kiválasztja a legalacsonyabb “lőszerhibaaránnyal” rendelkező lőszereket.

Colin Kahl politikai védelmi államtitkár azonban nyíltan elmondta az amerikai álláspontot, amely szerint Oroszország győzelme rosszabb, mint néhány civil áldozat a kazettás bombáktól.

Közben a német elnök úgy nyilatkozott, hogy "az oroszok ellen szabad kazettás bombát bevetni".

Frank-Walter Steinmeier német elnök vasárnap kijelentette: a jelenlegi helyzetben nem szabad akadályozni az Egyesült Államokat abban, hogy kazettás lőszereket szállítson az ukrán hadseregnek. A német vezető a ZDF német tévécsatornának adott interjúban egyúttal védelmébe vette hazája hivatalos álláspontját, miszerint nem támogatja a szóban forgó fegyverek leszállítását. Persze az oroszokat hevesen elítélte mindenki, mert – állítólag – bevetettek ilyen fegyvert. 

Steinmeier leszögezte:

“Ha Ukrajnának többé nem lesznek eszközei ahhoz, hogy megvédje magát, vagy ha azok, akik segítik őt abban, hogy megvédje magát, felhagynak ezzel a segítséggel, az Ukrajna végét jelenti”.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató