2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Elhatárolódik a Magyarságkutató Intézet a korábbi pozsonyi csatás animációtól

Az új vezetést kapott Magyarságkutató Intézet közölte: a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.

A pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon szabad megemlékezni – áll a Magyarságkutató Intézet új állásfoglalásában. Az intézet élére nemrég érkezett egy új vezetés, amely közleményt adott ki a 2020-ban sok vitát kiváltott, pozsonyi csatára emlékezni kívánó animációs filmről. Eközben egy újabb cikket is publikáltak magáról a történelmi eseményről.

Közleményükben azt írták:

„1116 évvel ezelőtt, ezekben a napokban zajlott a 907. évi pozsonyi csata, amelynek a jelentőségét nem lehet túlbecsülni. A magyarság Kárpát-medencei megmaradása sokban függött ettől az eseménytől .

Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat.

Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató