2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Ali Hamenei nagyajatolláh: „A Nyugat ma sebezhetőbb mint valaha!”

Irán legfőbb vezetője szerint az ukránoknak azért kell meghalniuk, hogy még több fegyvert lehessen eladni.

A Nyugat a fegyvergyártó vállalatok érdekében veszélyezteti az ukrán emberek életét – hangoztatta szerdai beszédében Ali Hamenei nagyajatolláh, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője. Hamenei egy vallási iskola diákjai és tanárai előtt beszélt Teheránban, és azt mondta:  „A nyugatiak azért ösztönzik harcra a szegény ukránokat, hogy így tölthessék meg az amerikai fegyvergyártók zsebét. Az ukránoknak azért kell harcolniuk és meghalniuk, hogy még több fegyvert lehessen eladni".

A nagyajatolláh úgy vélte, az ukrajnai háború annak bizonyítéka hogy a Nyugat tovább folytatja ragadozó és gyarmatosító magatartását; továbbá azzal vádolta a liberális demokrácia szerinte hamis védelmezőit, hogy eközben tovább védik a gyarmatosítást.

Példaként a franciákat említette, akik szerinte Algériában gyilkoltak és egyéb bűnöket követtek el több mint száz éven át, ami akár több tízezer ember életébe is kerülhetett. Viszont – mint mondta – úgy látja, a Nyugat ma sebezhetőbb mint valaha!”.

A vilniusi NATO-csúcstalálkozón a hét vezető ipari hatalom alkotta csoport (G7) egy olyan deklaráció előkészítését jelentette be, amely a tájékoztatásuk szerint hosszú távú, kétoldalú biztonsági kötelezettségvállalással segítené Ukrajnát abban, hogy meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben.

Noha a hivatalos iráni álláspont szerint Teherán semlegesnek tekinti magát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, az Egyesült Államok azzal vádolja a közép-keleti országot, hogy drónok szállításával támogatja Moszkvát, és egy dróngyártó üzem építésében is segíti az orosz vezetést, Irán azonban tagadja ezeket.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató