2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Lavrov: nukleáris fenyegetésnek tekintjük az F-16-os vadászgépek megjelenését Ukrajnában

A nukleáris fegyverek hordozására alkalmas kijevi F-16-os vadászgépek megjelenését Oroszország a Nyugat fenyegetésének fogja tekinteni a nukleáris szférában – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Lenta.ru című orosz lapnak adott interjújában.



“Többször megszólaltunk már ebben a témában. Azt is mondhatnám, hogy kimerítette magát, ha a Nyugat nem tesz olyan lépéseket, amelyek újra és újra arra kényszerítenek bennünket, hogy rámutassunk a stratégiai jellegű kockázatokra, amelyeket az agresszív oroszellenes politika generál” – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország katonai doktrínájában világosan meg vannak határozva a nukleáris fegyverek alkalmazásának feltételei.

Ugyanakkor az USA és NATO-szatellitái az Oroszországgal való közvetlen fegyveres összecsapás kockázatát teremtik meg, ami katasztrofális következményekkel jár – folytatta a miniszter.

“CSAK EGY PÉLDA AZ ESEMÉNYEK RENDKÍVÜL VESZÉLYES ALAKULÁSÁRA, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK F-16-OS VADÁSZGÉPEK ÁTADÁSÁT TERVEZI A KIJEVI REZSIMNEK. TÁJÉKOZTATTUK AZ ATOMHATALMAKAT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT, NAGY-BRITANNIÁT ÉS FRANCIAORSZÁGOT, HOGY OROSZORSZÁG NEM HAGYHATJA FIGYELMEN KÍVÜL, HOGY EZEK A REPÜLŐGÉPEK KÉPESEK NUKLEÁRIS FEGYVEREK SZÁLLÍTÁSÁRA” – JEGYEZTE MEG LAVROV, HOZZÁTÉVE, HOGY “ITT SEMMILYEN BIZTOSÍTÉK NEM SEGÍT”.

A miniszter kifejtette, hogy a harci műveletek során az orosz hadsereg nem fogja kiválogatni, hogy “az adott típus minden egyes repülőgépe fel van-e szerelve atomfegyverek szállítására vagy sem”.

“MAGA AZ A TÉNY, HOGY AZ UKRÁN ERŐK RENDELKEZIK ILYEN RENDSZEREKKEL, SZÁMUNKRA A NYUGAT FENYEGETÉSÉNEK MINŐSÜL A NUKLEÁRIS SZFÉRÁBAN” – ZÁRTA SZAVAIT.

Korábban Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak ukrán újságírókkal folytatott beszélgetésen elmondta, hogy Ukrajna azt reméli, hogy 2023 végéig megkapja az első F-16-os vadászgépeket nyugati partnereitől. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem nevezte meg az F-16-osok Ukrajnának történő átadásának időkeretét, szerinte ez a pilóták kiképzésétől és a szövetségesek helyzetértékelésétől függ majd.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató