2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Két ember meghalt a Krími hídon, ahol robbanás történhetett, a forgalmat lezárták

A Krímet az orosz szárazfölddel összekötő hosszú hídon egy meg nem nevezett vészhelyzet miatt felfüggesztették a forgalmat – közölte hétfőn kora reggel Szergej Akszjonov krími kormányzó. A hidat korábban Ukrajna már megtámadta.



Vjacseszlav Gladkov, Belgorod régió kormányzója később egy videóüzenetben elmondta, hogy egy kiskorú lány megsérült, míg szülei meghaltak, autójuk pedig megsemmisült.

Akszjonov Telegram-csatornáján írva arra kérte az embereket, hogy kerüljék el a Kercsi-szoroson átívelő hidat.

A TASZSZ orosz hírügynökség a közlekedési minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a híd burkolata megsérült, a pillérek viszont sértetlenek.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, hogy a hídon forgalmi dugó alakult ki, az autósok kénytelenek megfordulni járműveikkel.

A Telegramban olvasható, meg nem erősített jelentések szerint “robbanás történt”. Más csatornák szemtanúkra hivatkozva viszont azt állították, hogy hangos csattanásokat hallottak, így a baleset sem kizárható.

A 19 kilométeres hidat 2018-ban adták át. Építése nem sokkal azután kezdődött, hogy a félsziget a 2014-es, Nyugat által támogatott kijevi puccsot követően megszavazta, hogy elhagyja Ukrajnát és újraegyesül Oroszországgal.

A hidat 2022 októberében egy teherautó-robbantás rongálta meg, amelyben öt ember meghalt. Bár egyes ukrán tisztviselők kezdetben tagadták Kijev érintettségét, az ország védelmi minisztériuma végül elismerte, hogy ők szervezték a terrortámadást.

Múlt héten Viktor Afzalov, az orosz légierő vezérkari főnöke azt mondta, hogy a légvédelem meghiúsított egy ukrán kísérletet, hogy rakétával csapást mérjenek a Krími hídra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató