2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kína: nincs katonai megoldása az ukrán konfliktusnak

Csak politikai rendezéssel lehet megoldani az ukrajnai konfliktust – mondta Kína helyettes ENSZ-megbízottja, arra sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy törekedjen a válság békés lezárására, miután Peking saját tervet terjesztett elő a harcok leállítására.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Ukrajnával foglalkozó nyílt ülésén hétfőn felszólalva Peking állandó ENSZ-képviselőjének helyettese, Keng Suang négypontos keretet javasolt a jövőbeli béketörekvésekhez, mondván, hogy a globális testületnek “együtt kell működnie annak megakadályozására, hogy a helyzet kicsússzon az irányítás alól”.

“A HARCTÉRI HELYZET ALAKULÁSA AZT MUTATJA, HOGY KATONAI ESZKÖZÖKKEL NEM LEHET MEGOLDANI AZ UKRÁN VÁLSÁGOT, ÉS A KONFLIKTUS FOLYTATÁSA CSAK MÉG TÖBB SZENVEDÉST HOZ A CIVILEKNEK, SŐT KISZÁMÍTHATATLAN ÉS HELYREHOZHATATLAN HELYZETEKHEZ VEZETHET” – mondta. “NEM SZÁMÍT, MEDDIG TART A VÁLSÁG, VÉGÜL POLITIKAI ESZKÖZÖKKEL FOGJÁK MEGOLDANI”.

A kínai keretrendszer tárgyalásokat szorgalmaz Moszkva és Kijev között, a válság esetleges “tovagyűrűző hatásainak korlátozását, a humanitárius kérdések kezelését, valamint a nukleáris biztonság és védelem” garantálását – különösen a zaporozsjei atomerőműben.

Az ENSZ-megbízott-helyettes a továbbiakban úgy érvelt, hogy a konfliktus bármilyen megoldásának “egy közös, átfogó, együttműködő és fenntartható biztonsági koncepciót kell fenntartania”. Bár név szerint nem említette a NATO-szövetséget, a tisztviselő szerint az ukrán válság tavaly a terjeszkedő katonai szövetségnek köszönhetően robbant ki, amelyek “csak zűrzavart és nyugtalanságot hozhatnak Európára és az egész világra”.

Az év elején Kína bemutatott egy 12 pontos útitervet a harcok befejezésére, amelyben a tárgyalások újrafelvételére szólított fel, és azzal érvelt, hogy minden nemzet szuverenitását és területi integritását meg kell őrizni. A kínai kormány korábban a Moszkvával szembeni egyoldalú szankciókat kifogásolta, és azzal érvelt, hogy a NATO európai terjeszkedése az ukrajnai konfliktus gyökere.

A kezdeményezést Moszkvában pozitívan fogadták, és a Kreml magas rangú tisztviselői jelezték, hogy hajlandóak további megbeszéléseket folytatni. A javaslatot azonban gyorsan elutasította Kijev és néhány nyugati támogatója, akik azzal vádolták Pekinget, hogy Oroszország érdekeit támogatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató