2024. május 12. - Pongrác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon19°13°

The Telegraph: hatalmas offenzívára készül Oroszország, a Nyugat vereség elé néz?

Oroszország 100 ezer katonából álló haderőt állított fel a frontvonal északi szektorának megtámadására, miközben az ukrán parancsnokok kezdik beismerni, hogy ellentámadásuk megrekedt – írja a Telegraph.

Szerhij Csereváty ezredes, az ukrán hadsereg szóvivője elmondta, hogy Oroszország a Storm-Z volt hadifogoly zászlóaljakat is harci készültségbe vezényelte, és naponta több mint 500 lövedéket lő az ukrán erőkre Kupjanszk környékén.

“AZ ELLENSÉG EGY NAGYON ERŐS CSOPORTOT ÖSSZPONTOSÍTOTT” – mondta. “TÖBB MINT 100 000 FŐS SZEMÉLYZET, TÖBB MINT 900 HARCKOCSI, TÖBB MINT 550 TÜZÉRSÉGI RENDSZER ÉS 370 RAKÉTAVETŐ RENDSZER”.

Kupjanszk egy város Ukrajna északkeleti részén, Harkov régióban.

Csereváty ezredes értékelését, miszerint az orosz erők támadásra készülnek északon, amit magas rangú ukrán katonai tisztviselők is megerősítették.

Az orosz csapatok mintegy másfél kilométert haladtak előre Kupjanszk közelében – közölte az orosz védelmi minisztérium. Napokkal korábban az ukrán védelmi tárca is beszámolt arról, hogy az orosz erők előrenyomultak a térségben.

Megrekedt ukrán ellentámadás

Az ukrán parancsnokok nyelvezetében az elmúlt hetekben változás történt – írja a brit lap.

A hat héttel ezelőtti ellentámadásuk kezdetén mutatott optimizmusuk és az orosz erők villámcsapással történő elvágásának ígérete az Azovi-tenger felé teljesen elhalványult. Ehelyett lassú, de folyamatos előrehaladásról beszéltek a jól beásott orosz védelemmel szemben, és mostanában már arról beszélnek, hogy az ellentámadás megrekedt, és csak egy jelentéktelen méretű területet foglaltak vissza néhány faluval.

A Nyugat által támogatott kijevi kormány kénytelen lehet belemenni területi engedményekbe Oroszországnak, ami megsemmisítő vereséget jelentene – írta ugyanakkor a The Telegraph lapnak írt véleménycikkében a londoni székhelyű Civitas agytröszt szakértője, Robert Clark.

“Ha Kijev kudarcot vall a harctéri törekvéseiben, hogy kettévágja ezt a szárazföldi hidat, és télre visszafoglalja saját területének nagy részét, akkor valószínűleg sokkal inkább elharapódzanak majd a területi engedményekre vonatkozó hangzatos felszólítások marginális politikai eredményekért – nemcsak Ukrajnában, hanem valószínűleg a nyugati fővárosokból is, ahogy az úgynevezett “háborús fáradtság” kezd eluralkodni, a nemzetközi felszerelés- és lőszerkészletek elsorvadnak, a politikusok pedig a nemzeti választások előtt a hazai költségvetések miatt kezdenek aggódni” – mondta Clark, hozzátéve, hogy

“A NYUGATI KORMÁNYOKNAK FEL KELL KÉSZÜLNIÜK A TERÜLETI ENGEDMÉNYEK ZORD KILÁTÁSAIRA”.

Véleménye szerint a “régóta tervezett ellentámadás, amely már a második hónapja tart, több problémába is ütközik – nem utolsósorban abba, hogy Kijev még mindig vár a nyugati katonai felszerelés mintegy felére, amelyet az év elején ígértek.

“Hihetetlenül nehéz dolguk van az ukránoknak” – folytatta a szakértő. “Ez a fárasztó vállalkozás mindig is tovább tartott volna, mint ameddig az időnként türelmetlen nemzetközi közönség hajlandó volt várni”.
Az elemző hozzátette, hogy “az a változó, ami nem az ő oldalukon áll, az az idő”.

“A HARCOK KEZDENEK MAJD LEÁLLNI, AHOGY A FAGYOS TÉL KIMERÍTI A CSAPATOK KÉPESSÉGÉT A NAGY INTENZITÁSÚ HADVISELÉSRE. EZ CSAK TÖBB IDŐT AD OROSZORSZÁGNAK, HOGY TOVÁBB ÉPÍTSE A VÉDELMÉT, AHOGYAN AZT TAVALY TÉLEN IS TETTE” – írta Clark.

“Nyugaton eközben minden szem a közelgő amerikai választásokra szegeződik, a politikai figyelmet pedig a brit általános választások terelik el. Kijev tudja, hogy lerövidült a lehetősége arra, hogy kihasználja a harctéri kezdeményezést, és visszavegye a lehető legtöbb területet”.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató