2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kamu Geri és a "zöld" Jávor Benedek követelőzött, a kormány válaszolt

„Három év alatt a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát” – írja a főpolgármesterről a kormány közleményében.

Karácsony Gergely és Jávor Benedek csütörtök reggel online sajtótájékoztatót tartott „Egyeztetést várunk a kormánytól az európai uniós források ügyében” címmel. A főváros brüsszeli képviseletének vezetője elmondta, az Európai Helyreállítási Eszközt az Európai Unió azért hirdette meg, hogy segítse a tagállamok koronavírus-válság utáni gazdasági helyreállítását. Hozzátette: a magyar kormány először visszautasította a hitel felvételét, kizárólag a vissza nem térítendő támogatási részre, mintegy 2400-2500 milliárd forintra nyújtott be terveket.



„Időközben a magyar kormány ráébredt, hogy kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeképpen súlyos költségvetési hiány állt elő, ezért jelezte az EU-nak, hogy mégiscsak szeretne 3000 milliárd forint hitelért folyamodni” – hangoztatta Jávor Benedek, aki arról is beszélt, a határidő augusztus végén jár le, de az erről szóló tervekről semmit sem tudnak. 

A Főváros elkészítette azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani.

Azt a célt szolgálják, hogy Budapest élen járjon a klímaváltozással szembeni küzdelemben” – erről már Karácsony Gergely beszélt.

„Alig várjuk, hogy ezeket a projekteket le tudjuk tenni a kormány asztalára, és abban bízunk, hogy az eredményes lobbizásunk eredményeképpen bekerülnek majd a végleges programba is” – fogalmazott a főpolgármester, aki szerint a kormány el kell hogy indítson egy társadalmi párbeszédet.

Reagált a kormány

A kormány számos alkalommal egyeztetett már Karácsony Gergellyel az uniós forrásokról - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször is személyesen találkozott vele.

„A főpolgármester annak ellenére, hogy 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát”

– fogalmaztak.

Most ismét az elköltött pénzeket és a saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal

– tették hozzá.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató