2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A Pentagon megállapította, hogy az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek egy részét ellopták

Az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek egy részét ellopták. Az ukrán biztonsági szolgálatok azonban feltárták a lopás csatornáit. Ezt állítja egy Pentagon-jelentés, amelyet a CNN idéz.



A jelentés szerint az amerikaiak 2022 februárjától szeptemberig nem tudták ellenőrizni a szállított fegyvereket, és csak október végén küldtek egy bizottságot Ukrajnába. A felszereléseket nyomkövető rendszerekkel is elkezdték felszerelni. 

Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága először megpróbált nyugtákat kérni az ukránoktól, és azok "jóhiszemű erőfeszítéseket" tettek ezek megadására.

"A vizsgálat befejezéséig azonban a személyzet nem bocsátotta az ellenőrző csoport rendelkezésére az igazoló dokumentumokat"

- áll a jelentésben.

Ennek eredményeként "a bűnszervezetek képesek voltak ellopni néhány fegyvert és felszerelést". A CNN példákat is idézett a lopásokra.

2022 júniusának végén egy meg nem nevezett orosz tisztviselő által vezetett csoport hamisított dokumentumok felhasználásával csatlakozott egy önkéntes zászlóaljhoz, és ellopott egy gránátvetőt és egy géppisztolyt, valamint több mint 1000 lőszert. De "az ukrán különleges szolgálatok meghiúsították az összeesküvést".

Ugyanebben a hónapban megakadályozták a fegyverek és lőszerek eladását a dél-ukrajnai frontvonalról. És lelepleztek egy önkéntesnek álcázott bűnözői szervezetet is, amely 17 ezer dollár értékű testpáncélt lopott.

2022 augusztusában az ukrán biztonsági szolgálatok felfedezték, hogy egy önkéntes zászlóalj tagjai 60 puskát és közel 1000 lőszert loptak el, és egy raktárban tárolták őket,

"feltehetően a feketepiacon való értékesítés céljából".

' A jelentésből nem derül ki, hogy az ellopott fegyverek és felszerelések amerikai gyártmányúak voltak-e. A Pentagon főfelügyelője azt írja, hogy néhány nagyobb szállítmányt, például rakétákat és helikoptereket, könnyebb nyomon követni hírszerzéssel. A kisebbeket azonban, például az éjjellátó eszközöket nehezebb nyomon követni. A jelentés nem tesz ajánlásokat, és megjegyzi, hogy a védelmi minisztérium "tett néhány erőfeszítést annak érdekében, hogy enyhítse a "személyes" ellenőrzésre való képtelenséget" - írja a CNN.

Tavaly nyáron jelentették, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács a védelmi minisztériummal közösen elindította a SOTA információs és elemző rendszer új modulját a partnerországokból érkező fegyverszállítások nyomon követésére.

Nemrég pedig beszámoltunk a nyugati fegyverekkel végrehajtott belgorodi RDK razzia botrányáról, amely után Belgium úgy döntött, hogy kivizsgálja az Ukrajnának átadott, saját gyártású fegyverek használatát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató