2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Orbán Viktor: Az Egyesült Államok lett, Kína meg van (videó + tudósítás)

Itt nézhető élőben, Orbán Viktor beszéde.

 

 

 

 

Harcolnunk kell

Európában ma létrejött egy saját politikai osztály, ami nem tartozik elszámolással, nincs többé se keresztény, se demokratikus meggyőződése, és a föderalista kormányzás Európában egy elszámoltathatatlan birodalomhoz vezetett – fogalmazta meg az Európai Unióval kapcsolatos kritikáját Orbán.

Nincs más választásunk, hiába szeretjük Európát, hiába az a mienk, mégis harcolnunk kell

– jelentette ki a kormányfő.

Ezután arról beszélt, hogy szuverenista országként Orbán megvédené Magyarországot, hogy továbbra is megmaradjon az ország, a nemzet és a magyar nyelv, és nem enged sem a pénzügyi, sem politikai zsarolásnak.

A magyar alkotmány a kötődés alkotmánya, szemben a liberális alkotmányokkal 

Magyarországra rátérve Orbán arról beszélt, hogy a rendszerváltás húsz zavaros éve után új korszakot nyitottunk 2010-ben, ami szellemi és gazdasági alapjai is vannak.

Ennek a szellemi alapja a magyar Alaptörvényt, ami abból indul ki, hogy van egy hely (ország), egy közösség (nemzet), és egy életmód (kultúra, történelem és nyelv), ami a miénk.

Az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket egyedül nem lehet megszerezni, ezért van a mi az alkotmányunk középpontjában – jelentette ki, majd példaként a békét, a családot, a barátságot és a közösségi szellemet sorolta fel a kormányfő, majd hozzátette, aki egyedül van az magányos,

EZÉRT A MAGYAR ALKOTMÁNY A KÖTŐDÉS ALKOTMÁNYA, MÍG A LIBERÁLIS ALKOTMÁNYOK NEM MEGERŐSÍTENI, HANEM GYENGÍTENI AKARJA A KÖZÖSSÉGET – VÉLI.

Az Európai Unió egy gazdag és gyenge unió Orbán szerint 

Az Európai Unió jól látja magát, hogy ez egy gazdag és gyenge unió. Ez egy lázadozó világot lát maga körül, zavaros lárma, éhség, brutális fejlődés. Európába milliókba gyülekező milliók, akiket ha nem tudunk megfogni, átcsaphat a Földközi-tenger európai oldalára – tért rá a kormányfő az EU-val kapcsolatos víziójára.

Ezután a hét elején rendezett EU és latin-amerikai országok közötti diplomáciai találkozóra hivatkozva arról beszélt, ott azt érezte, hogy az EU megfélemlítve érzi magát. Ezt arra hivatkozva látja, hogy 2030-ra a legerősebb európai gazdaságok kikerülhetnek a világ top 10 gazdaságából.

E KAPCSÁN ELMONDTA, HOGY AZ EU ELSZIGETELŐDIK, ÉS PÉLDÁUL HIBÁNAK LÁTJA, HOGY OROSZORSZÁGOT IS LEVÁLTOTTÁK AZ UNIÓS GAZDASÁGÁRÓL.

Ez egy illúzió – jelentette ki, majd hozzátette, az orosz gázt megveszi más, miközben a „háborús infláció” nehezíti az uniós tagállamokat.

„Ma úgy működik az Európai gazdaság, hogy a korábbi energiaár kétszeresébe kerül az energia, ami a világ többi részén a korábbi áron érhető el” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok és Kína között háború is kialakulhat

Ma úgy élünk, hogy napról napra haladunk az összeütközés felé. Az egymillió dolláros kérdés, hogy elkerülhető-e az összeütközés – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök.

Kifejtette, hogy a legtöbb esetben ilyenkor háborúra kerülhet sor, ami rossz hír, hogy a 16 esetben 12 háborúval végződött és 4 zajlódott le békével. A világpolitikában veszélyes helyzet van, amikor az elsőszámú nagyhatalom látja magát a második helyre visszasüllyedni.

A probléma, hogy az első helyen lévő nagyhatalom rosszindulattal tekint a másikra, és a két fél nem a másik szándékát értelmezi, hanem arra, hogy mire képes – véli Orbán.

A mi életünkre nézve az következik, hogy a két nagy közötti összeütközés, beleértve a katonait is, valószínűbb, mint azt innen Tusványosról látjuk.

– fejtette ki, majd hozzátette, a jó hír az, hogy a háború nem elkerülhetetlen szerinte. Ennek a feltétele véleménye szerint az, hogy a világ képes legyen új egyensúlyt találni.

A jelenlegi folyamatok Ázsiának kedveznek 

A kormányfő szerint mind poltikai, mind gazdasági téren Ázsia előrébb tart. Erre jó példák a globális gazdasági konstrukciók, szervezetek például az Egy övezet, egy út kínai program, vagy a gazdasági tömörülések, mint például a BRICS államok szövetsége.

Kína nem veszi komolyan az amerikai soft powert, vagyis az egyetemes értékeket sem, mert azok a keleten élőket nem hatják meg - mondta Orbán Viktor.

Kína visszatért, hiszen egy több ezer éves civilizáció 

Kína 30 év alatt megtette az ipari forradalom és technológiai forradalom 200 évét, beérte az Egyesült Államokat. Az USA megszokta, hogy ő a világ vezető ereje. Amikor ezt a pozíciót kihívás érte, azt mindig sikeresen verte vissza, legyen az a Szovjetunió, vagy az Európai Unió. 

2010-ben a világ össztermeléséhez az USA és az EU még 22-23 százalékot adott hozzá, ma már ettől Európa jóval elmarad.

Kína visszatérése gyors és tektonikus világpolitikai változás

Mielőtt Kína felemelkedéséről részletesen beszélt, a miniszterelnök kifejtette, hogy amikor egy politikus döntést hoz, akkor három sávban gondolkodhat, ahova be kell sorolni a döntés előtt a megválaszolandó kérdést. E három idősík a taktikai idő, stratégiai idő és történelmi idő.

Kína kapcsán szerint az nem taktikai és nem stratégiai, hanem történelmi idősíkba tartozik. Rossz besorolással pedig nemvárt következmények érhetnek el.

Elmondta, hogy sosem volt ilyen gyors és tektonikus egy világpolitikai változás, mivel az ázsiai állam másképp emelkedik fel, mint az Egyesült Államok.

Az Egyesült Államok lett, Kína meg van, azaz visszatérésről beszélhetünk

– jelentette ki Orbán. Ezután arról beszélt, hogy Kína több stratégiai ágazatban is világelső.

 

A világ erőegyensúlya elmozdult

Az emberiség történetének egy különösen veszélyes időszakát éljük. Ezek a nagy változás évei. Ez a föld minden országát érinti. Ezért ha magyaroroszáról, a kárpát-medencei magyarságról akarunk érvényeset mondani, akkor először a világról kell beszélnünk.

A világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek súlyos következmányei nyögjük most

– mondta Orbán Viktor.

Kifejtette, a második világháború utáni nyolcvan évben után egyensúly volt: az első negyven évben „odaadtak bennünket” az oroszoknak, mert akkor még nem tartott tőlük annyira a Nyugat, mint most, aztán volt 35 szabad év, amikor katonai megszállás, kommunisták nélkül élhettek.

Most azonban Kína elmozdította a világ egyensúlyát, ami szerinte régi félelme a nyugati világnak

Amiről beszélhetünk

Orbán szerint van, amiről beszélhetünk, de ne tüntessük fel rossz színben, ilyenek például a nyugati értékek. Szerinte ezek az értékek a migráció, LMBTQ meg háború, és azért nem kell őket rossz színben feltüntetni, mert megteszik azt maguktól is. „Van itt még egy gyöngyszem, amit mellőzni kell, a migrációval kapcsolatos revizionista megközelítésű xenofób hangokat”, folytatta.

Orbán ezeket ajánlja a „román barátainak”: ha a román elnök elmegy Magyarországra, akkor nem fogják neki megszabni, miről mit mondhat. Arról is beszélt, hogy Románia schengeni tagságát támogatják, és miután a magyarok átveszik a soros uniós elnökséget, ez kiemelt témájuk lesz, ígérte a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Új miniszterelnök, új esély

Új miniszterelnök, új esély, hátha kijön ebből valami, ami mindkettőnknek jó – mondta az új román miniszterelnökről Orbán Viktor, és hozzátette: mióta ő hivatalban van, ő a huszadik kormányfő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató