2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

15,5 százalékkal nőtt a homoszexuálisok ellen elkövetett bűncselekmények száma tavaly Németországban

1005 ilyen eset volt, ez pedig egy aktivista szerint nagyon aggasztó - írja a HVG.



Egyre több az LMBTQ-emberek és közösségek ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmény egy német aktivista, Anastasia Biefang szerint – írja a Reuters. Biefang, aki maga is transz, jelenleg pedig a német haderő egyik kiberbiztonsági vezetője, a hírügynökség beszámolója szerint állítja, hogy olyan szólamokat hall az LMBTQ-emberek elleni tiltakozásokban, „amelyekről azt hittem, hogy 1945 óta túljutottunk rajtuk”.

Az aktivista szavait alá is támasztják a német statisztikák: 2022-ben a korábbi évekhez képest 15,5 százalékkal nőtt a "gyűlöletbűncselekmények" száma, összesen 1005 ilyen eset volt. Ezek pedig „csak” kizárólag a homoszexuálisok biszexuálisok, vagy transzok ellen bűncselekmények.

Biefang Berlinben él, a német fővárost pedig az egyik legtoleránsabb városként tartják számon, viszont szerinte ott is jelentősen növekszik a transzfób, queerfób és homofób erőszak jelenléte is. Őt különösen az aggasztja, hogy az LMBTQ emberek és közösségek ellen a szélsőjobboldali pártok hergelnek a legerősebben. Ezen pártok közül jelenleg az AfD a legerősebb: 22 százalékon állnak.

(Biefang valószínűleg nem vizsgálta azt, hogy a migránsok mennyire elfogadóak velük szemben... könnyebb az ún. nácikra fogni a jelenséget.)

A Reuters összefoglalójában megjegyzi: Európa többi részén, köztük Magyarországon is felerősödtek az LMBTQ-ellenes hangok. Magyarország és Orbán Viktor a tavaly elfogadott gyermekvédelmi törvény (aminek kb. semmi köze az ún. homofóbiához - a szerk.) miatt kapott kitüntetett figyelmet az amerikai hírügynökségtől.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató