2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Verstappen történelmi sikerét hozta a 38. Magyar Nagydíj

A kétszeres világbajnok Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Magyar Nagydíjat.

Eseménydús volt a rajt, Hamilton kicsit beragadt – később emiatt bocsánatot is kért a csapattól –, ezt Verstappen kíméletlenül kihasználta, de megelőzte a hétszeres világbajnokot a két McLaren, Piastri és Norris is.

A rajt két nagy ugrását Sainz, illetve Cunoda mutatta be, a Ferrari spanyolja öt (tizenegyedik helyről a hatodikra), az AlphaTauri japánja hat helyet javított (tizenhetedikről a tizengyedikre került).

A rajt nagy vesztese pedig a két Alpine-pilóta, Gasly és Ocon lett, akik egymást bontották le az első kanyarban, de ebben Csou is ludas volt, aki hátulról meglökte Ricciardót, és az ausztrál volt az, aki egymásra tolta az Alpine-okat.

Csou öt másodperces büntetést kapott a hibájáért.

A tizedik körben Verstappen közel három és fél másodperccel vezetett Piastri előtt, a pontszerzők közé, vagyis az első tízbe ekkor Norris, Hamilton, Leclerc, Sainz, Pérez, Alonso, Hülkenberg, valamint Russell tartozott.

A 15. körtől elkezdődtek a kerékcserék, ennek folyományaként Pérez a 19. körben a második helyen találta magát, Norris pedig a bokszkiállás után nagyon megnyomta a körét, így be tudott jönni a szintén új gumikért kiálló csapattársa, Piastri elé.

Az élen hatalmas fölénnyel vezető Verstappen a verseny egyharmadánál, a 23. körben ment ki a bokszba, de így is visszajött Pérez elé. A mexikói a 25. körben tudta le a kerékcserét, és a hetedik helyen folytatta a körözést. Russell a 26. körben elengedte a másik Mercedes-pilótát, Hamiltont, aki megpróbálta üldözőbe venni a két McLarent, de a harmadik helyen száguldó Piastrinak is 11 másodperc volt az előnye előtte.

Pérez a friss gumikon elkezdett zárkózni, előbb Sainzot, majd Russellt előzte meg, utóbbi egyből megpróbált visszatámadni, aminek kis híján baleset lett a vége, egészen közel volt egymáshoz a két autó.

A verseny felénél, a 35. körben Verstappen tíz másodperccel vezetett Norris előtt, ekkor a pontszerzők közé rajtuk kívül Piastri, Hamilton, Pérez, Sainz, Leclerc, Alonso, Stroll és Bottastartozott.

Hamilton a 42. körben már csak 2,7 másodpercre volt Piasritól, de inkább hátrafelé kellett figyelnie, mert Pérez nagy nyomás alatt tartotta. A McLaren gyorsan kihozta a bokszba Piastrit, a Red Bull pedig Pérezt, de a Mercedes úgy döntött, kint tartják Hamiltont, aki ezzel a harmadik helyre került. Majd a másodikra, amikor Norris is kiment friss gumikért, de nagy kérdés volt, hogy Hamilton mire lesz képes a riválisokénál régebbi abroncsokkal.

Pérez a 47. körben keményen támadta Piastrit, aki nem tudta kivédekezni a mexikói manőverét, így Pérez feljött a negyedik helyre.

A Mercedes végül az 50. körben hívta ki Hamiltont, aki az utolsó húsz kört az ötödik helyről kezdte. Az élmezőny tagjai közül Verstappen ment ki utolsónak a bokszba a második kerékcserére, amely után még mindig 11 másodperc volt az előnye a második helyezett Norris előtt.

13 körrel a vége előtt a kissé elfáradó Piastrit Hamilton megelőzte, így a brit vette át a negyedik helyet, de a dobogós Pérez hat másodpercre volt tőle, ami soknak tűnt a Red Bull tempóját látva. Pérez két kör alatt megduplázta az előnyét Hamilton előtt, és a mexikói tapadt Norrisra, úgyhogy ekkor még úgy tűnt, benyújtotta az igényét a második helyre.

Az időmérőt nagyon elszúró, és ezzel csak a 18. helyről rajtoló Russell előbb a gumijaira panaszkodott, de közben kőkeményen nyomta a gázt, és Sainzot megelőzve a hetedik helyre került.

Pérez nagyon visszaesett a végére, és már nem Norrist támadta, hanem Hamiltont kellett maga mögött tartania.

Verstappen nagyon simán nyert, ez volt idei kilencedik, pályafutása negyvennegyedik győzelme.

Norris 33 mp-cel lemaradva lett a második, Pérez pedig végül megőrizte a harmadik helyet, hiába hajrázott Hamilton.

A további pontszerzők: Piastri, Russell, Leclerc (Leclerc egy 5 másodperces büntetés miatt került a brit mögé, akit a pályán megelőzött), Sainz, Alonso, valamint Stroll.

A Red Bull zsinórban a 12. futamot nyerte meg, ezzel megdöntötte a McLaren 1988-ban felállított, 11 sikerből álló rekordját.

A vb július utolsó hétvégéjén Belgiumban folytatódik, majd jön a nyári szünet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató