2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Korábbi görög miniszter felszólította a kormányt, hogy kérjenek Oroszországtól segítséget

A görög exminiszter sürgette, hogy kérjen Oroszországtól Be-200-as repülőgépeket a tűzoltáshoz.

A görögországi tüzeket nem lehet eloltani orosz Be-200-as kétéltű repülőgépek nélkül - mondta az ország volt védelmi minisztere, Panosz Kammenosz.

"Berijev nélkül semmi sem lehetséges. Hajtsunk fejet és kérjünk most segítséget. Meg fogjuk kapni..."

- írta a Twitteren.

Az olimpia.gr honlap cikke megjegyzi, hogy az ANT1 és a Skai kormánypárti tévécsatornák 2021 nyarán az "orosz óriás" Berijev-200-ast dicsérték. Alig egy évvel később azonban az ukrajnai különleges hadművelet miatt megváltozott a véleményük. Az új klímaválság- és polgári védelmi miniszter, Christos Sztilianidesz azzal kezdett érvelni, hogy a Beriev használhatatlan volt a görögországi tüzeknél, és az ukrajnai helyzet miatt nem folytatódhat a bérlése.

"Elmondom a személyes véleményemet, mert bátran mondom: ezek a repülőgépek nem a Földközi-tengerre valók. Lényegében az orosz sztyeppékről van szó. Nekünk és a görög terepnek más típusú repülőgépekre van szükségünk." - mondta akkoriban Sztilianidész a Skai rádiónak.

Kammenosz 2015-2019 között Görögország védelmi minisztere volt, és mind Oroszországgal, mind Amerikával jó kapcsolatokat szorgalmazott. Ugyanakkor azt javasolta, hogy az Egyesült Államoknak új katonai bázisokat biztosítsanak. Egyesek támogatták őt, megjegyezve azonban, hogy az amerikaiak nem engednék, hogy Oroszországtól kérjenek segítséget. A legtöbben azonban bírálták az ex-minisztert, mondván, hogy az orosz repülőgépek kevés segítséget jelentenek ilyen helyzetekben. A Be-200-asok azonban jól teljesítettek a 2021-es görögországi erdőtüzek leküzdésében, amit a helyi szakértők is elismertek.

A rodoszi tüzeket kedd óta nem sikerült eloltani. A sziget középső részéről a tűz elérte a délkeleti partokat. A hatóságok 19 ezer embert, köztük turistákat is biztonságba helyeztek. A rendőrség szerint ez az eddigi legnagyobb tűzoltási evakuálás Görögországban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató