2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Ukrán védelmi miniszter: Meg fogjuk nyerni ezt a háborút és csatlakozunk a NATO-hoz

Ukrajna védelmi minisztere a CNN-nek adott interjút, ahol elmondta: a jövő évi NATO-csúcstalálkozóra úgy tekintenek, mint Ukrajna csatlakozásának lehetséges időpontjára.

– Ki tudja, talán nagyon fontos nap lesz ez Ukrajna számára – hangoztatta Olekszij Reznyikov, majd hozzátette: „ez csak az én előrejelzésem”.

Az Egyesült Államok és más NATO-országok korábban leszögezték, hogy a háború miatt lehetetlen most felvenni Ukrajnát. A szövetség 5. cikkelye szerint, ha valamelyik tagot támadás éri, a szövetségesek a tagország segítségére sietnek.

Reznyikov elismerte, hogy Ukrajna csak akkor csatlakozhat a szövetséghez, ha a háború véget ér. Arra a kérdésre, hogy szerinte jövő nyárra vége lesz-e a háborúnak, gyorsan válaszolt:

Igen. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna szövetségbe való felvételének előnyei csak növekedtek, mióta kitört a háború.

„A győzelem után a NATO érdeke lesz csatlakozásunk, mert a szövetség valódi keleti pajzsává, Európa keleti pajzsává válunk” – hangoztatta.

Ukrajna „valódi harci tapasztalatot szerzett – hogyan lehet az oroszokat elrettenteni, legyőzni őket a NATO szabványos fegyverzetének használatával” – tette hozzá.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató