2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Egy templom és egy víztorony tetejét is elvitte a vihar, kémények dőltek le, házak gyulladtak ki

Több száz riasztást kaptak a tűzoltók a keddi viharban, ezek több mint felét Békés megyében, de az országnak Baranya volt az egyetlen olyan helye, ahol nem voltak komolyabb viharkárok.

318 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a keddi viharok miatt – tette közzé az összesítését a Katasztrófavédelem. A legrosszabbul Békés megye járt, a 318 beavatkozásból 171-re ott volt szükség. A 19 megye közül egyedül Baranya úszta meg, onnan nem érkezett be segélyhívás.

Országszerte 42 épületben keletkeztek károk a vihar miatt. Az épületkárokat jellemzően az erős szél okozta, mert megbontotta a tetőt, felszakította a bádogot, lefújta a cserepeket, vagy a kidőlt fák estek a házakra.

Négy lakóházba is villám csapott, Balatonfüreden és Szentesen ki is gyulladt egy-egy családi ház a villámcsapás miatt. Győrben csak füstölt, de tűz nem keletkezett abban a házban, amelyikbe villám csapott. Jánossomorján pedig egy családi ház kéményét döntötte le egy villámcsapás.

Kalocsán és Létavértesen fákba csapott a villám, Kalocsán a villámcsapástól kidőlt fa ráborult egy trafóházra, Létavértesen pedig ki is gyulladt a fa.

Dobozon egy templom tetejét, Kaposfőn a víztorony lemezborítását bontotta meg az erős szél, Gyulán és Vindornyaszőlősön pedig autóra dőlt egy-egy fa. Nagykerekiben egy családi ház tűzfala dőlt meg, ugyanitt egy másik ház kéménye dőlt le az erős széltől.

A tűzoltók a villámcsapás miatti tüzeket eloltották, a viharkárokat késő estére mindenhol felszámolták – tették hozzá.

Idén a viharok miatt már 10 225 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, 1349 épületben keletkezett valamilyen kár.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató