2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Lengyelország mesterlövészeket telepített a belarusz határra a Wagner-csoport miatt

Lengyelország mesterlövészeket telepített a belarusz határra – közölte az ország fegyveres erőinek főparancsnoksága a Twitteren.

” Egy esti séta a friss levegőn az egészségért. A mesterlövészek mesterei a felderítésnek, a navigációnak, a fegyverekkel való munkának. Magabiztosság és türelem jellemzi őket”

– olvasható a bejegyzésben.

A parancsnokság több fotót is közzétett, amelyeken a lengyel-belarusz határon lévő kerítés hátterében mesterlövészfegyverrel felszerelt katonák láthatóak.

Mint Stanislav Zharin, Lengyelország információs terének biztonságáért felelős kormánybiztos megjegyezte, a belarusz határ “továbbra is veszélyes”, a helyi járőröket “agresszív külföldiek” támadják.

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke a lengyel határ megerősítéséről beszélt. Ezt a “Wagner-csoport” harcosainak belarusz jelenlétével indokolta. A lengyel határőrök azzal érveltek, hogy megnőtt a határ illegális átlépésére tett kísérletek száma.

2021 közepén több ezer migráns torlódott fel a lengyel-belarusz határon abban a reményben, hogy az uniós országokba juthatnak. Varsó fokozta a határőrizetet, bevetette a hadsereget, és meghiúsította az illegális migránsok bejutási kísérleteit, Minszket hibáztatva a migrációs válságért.

A belarusz hatóságok többször is visszautasították ezeket a vádakat, rámutatva, hogy Lengyelország erőszakkal utasítja ki a migránsokat a területéről, és mesterségesen gerjeszti a menekültválságot. Alekszandr Lukasenko elnök megjegyezte, hogy Minszk nem fogja tovább fékezni az illegális migránsok áramlását az Európai Unióba – a nyugati szankciók miatt erre “sem pénz, sem erő” nincs.

Lengyelország már kerítést épített a belarusz határon. A kerítés 186 kilométer hosszú, öt méter magas és 1,6 milliárd zlotyba (mintegy 400 millió dollár) került. Most éjjellátó kamerákkal, mozgásérzékelőkkel és más elektronikai eszközökkel szerelik fel az építményt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató