2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Patthelyzet Madridban, zuhan a regnáló spanyol baloldal népszerűsége

Sem a jobb-, sem a baloldal nem elég erős a többséghez. A katalánok dönthetnének, de feltételeik vannak.

Spanyolország egyébként is bonyolult politikai helyzete a választások után csak még bonyolultabb lett, és nem kizárt, hogy újabb választásokat írnak ki.   Szombaton véglegesítették a múlt vasárnapi választások szavazatszámait. Eszerint a jobbközép Néppártnak 137 képviselője lesz a parlementben, természetesen szövetségesének, a konzervatív VOX-nak pedig 33. Ott van még a Navarrai Népi Szövetség, egyetlen szerzett mandátumával. Ez együtt 171 mandátum, ami kevés a minimum 176 képviselőt igénylő kormányzótöbbséghez – írja elemző cikkében a felvidéki Körkép.sk. 

Ugyanennyi mandátumot ellenőriz a kormányzásba csaknem belebukó szociáldemokrata PSOE és a jelenleg kormányfő, Pedro Sánchez. A PSEO-nak és a baloldali és balliberális szövetségeseinek együtt szintén 171 képviselője van.



A helyzet egyszerre patthelyzet és rendkívül képlékeny. A Kanári-szigeteki Koalíció nevű párt ugyanis fontolóra veszi, hogy változtat korábbi álláspontján, miszerint a VOX-szal nem hajlandó kormányozni. Ez viszont csak egy mandátumot jelent.   A patthelyzet lényege, hogy a baloldalnak és a jobboldalnak ugyanannyi mandátuma van, a fennmaradó 6-8 fős semleges csoport között pedig pont ugyanannyian vannak a baloldalt elutasítók, mint a jobboldalt ellenzők.  

A mérleg nyelve a katalán szeparatista párt, a Junts lehetne, ám az határozottan kijelentette, hogy csak akkor fog tárgyalni Sánchezzel és a baloldallal a közös kormányról, ha Sánchez általános amnesztiát hirdet a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás kapcsán, és ráadásul vállalja egy újabb függetlenségi népszavazás megtartását. Ez magyarul annyit tesz, hogy NEM.

Az egyik kisebbik baloldali párt háttértárgyalásokba kezdett a Juntszal, hogy elkerüljék az újabb előrehozott választást.   A patthelyzet sokkal károsabb a baloldal számára. A baloldali pártok támogatottságának mélyrepülése miatt siettette ugyanis a kormányfő az előrehozott választásokat, hogy elkerülje a jobboldal hatalomátvételét. Jelen állás szerint lehet, hogy csak elodázni tudta azzal a veszéllyel, hogy a baloldal tovább fog gyengülni.  

A spanyol törvények szerint, ha végül senki sem kap bizalmat az új parlamenttől, valamikor 2024 elején kerülhet sor a következő választásokra Spanyolországban

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató