2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Ukrajna biztonsági garanciákért kilincsel Washingtonban

Ukrajna még a héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal arról, hogy a NATO legerősebb tagállama milyen biztonsági garanciákat tud nyújtani Kijevnek egészen addig, ameddig nem válik az ország a katonai szövetség részévé – közölte vasárnap este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke. 

Andrij Jermak Telegram-oldalán azt írta, „ezek világosan megfogalmazott formátumok és támogatási mechanizmusok lesznek, amelyek addig lesznek érvényben, amíg Ukrajna nem kap a NATO-tagságot”.

Mindez néhány órával azután történt, hogy Zelenszkij bejelentette: elkerülhetetlen, hogy a háború Oroszország területére is átterjedjen, illetve a volt orosz elnök azzal fenyegetett, hogy atomfegyvert vetnének be, ha sikeres lenne az ukrán ellentámadás és Oroszország is veszélybe kerülne.

Mint ismert, Ukrajna esetleges jövőbeli NATO-tagsága központi kérdés volt a júliusi csúcson, ám egyelőre nem kapott konkrét időpontot a csatlakozáshoz, tekintettel arra, hogy a háború még tart és bizonytalan az is, hogy ez meddig lesz így.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató